Ravnogorci Amerikancima i Britancima: Moramo da podsećamo?

Iz Ravnogorskog pokreta su saopštili da su zapanjeni reagovanjima ambasada SAD i Velike Britanije u Sarajevu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 11.03.2019.

22:01

Ravnogorci Amerikancima i Britancima: Moramo da podsećamo?
screenshot

Te ambasade su reagovale na parastos kod spomenika Draži Mihailoviću u Višegradu.

U saopštenju pokreta se podseća na savezništvo u borbi protiv fašizma u Drugom svetskom ratu.

"Moramo li podsetiti američkog ambasadora da su pripadnici Ravnogorskog pokreta, za vreme Drugog Svetskog rata, spasli oko 500 američkih pilota koji su oboreni na teritoriji Srbije i poslali na slobodnu teritoriju sa aerodroma u Pranjanima, gde svake godine predstavnici američke vojske i ambasade obeležavaju taj događaj kod spomen obeležja, koje su sami napravili, u znak zahvalnosti četnicima?" ističe se u saopštenju.

Ravnogorci podsećaju i da je američki predsednik Truman posthumno odlikovao Dragoljuba Mihailovića najvišim ordenom časti kojim se može odlikovati strani državljanin.

"Moramo li reći engleskom ambasadoru da je naš kralj Petar Drugi Karađorđević, na početku rata, zajedno sa celokupnom vladom, našao utočište u njegovoj savezničkoj zemlji i odatle, zajedno sa engleskom vladom koordinirao i pomagao borbu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čiji je vrhovni komadant i ministar vojni bio upravo đeneral Mihailović, čija se vojska borila protiv okupatora za oslobođenje zemlje i interese savezničkih zemalja, čiji su državljani upravo ovi šokirani i uplašeni ambasadori?", piše u saopštenju.

Kako se dodaje, ovo je nešto što u Ravnogorskom pokretu, kao sledbenici ideje i borbe đenerala Draže, nisu očekivali od ambasadora.

"Nama bi bilo normalnije da ste prisustvovali skupu i odali počast đeneralu Mihailoviću i njegovim borcima za žtrvu koju podneše za svoj, ali i vaše narode u savezničkoj borbi protiv fašizma", ističe se u saopštenju.

Ravnogorski pokret je u nedelju u Višegradu, na godišnjicu hapšenja Dragoljuba Draže Mihajlovića, organizovao parastos i polaganje cveća na spomenik četnikom komandantu, povodom godišnjice njegovog hapšenja 1946. u okolini tog grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: