Šta kažu četnici koji su "digli na noge" BiH VIDEO

Ravnogorski pokret Višegrad organizovao u tom gradu parastos i polaganje cveća na spomeniku četnikom generalu Draži Mihailoviću povodom godišnjice hapšenja.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 10.03.2019.

14:43

Šta kažu četnici koji su
Screenshot/Youtube

Fena navodi da su ranijih godina pripadnici Ravnogorskog pokreta ovakve skupove organizovali 13. marta, a jutrošnje okupljanje otpočelo je tokom dana u 8 sati na Trgu palih boraca u Všegradu. Sarajevski "Dnevni avaz" navodi da je ove godine program organizovan tri dana ranije zbog početka pravoslavnog posta.

Navodi se da su se uz povike "Bog čuva Srbiju", "Bog čuva Republiku Srpsku", u uniformama sa zastavama i kokardama, pripadnici Ravnogorskog pokreta postrojili pred vojvodom Slavkom Aleksićem, gde su, uz upozorenja predstavnika pokreta i Boračke organizacije Višegrad da se ne sme desiti ni najmanji incident, položili cveće na spomenik u centru grada.

Ravnogorci su položili cveće i na spomenike u mestu Undrulje, gde je u akciji OZNA 13. marta 1946. godine Mihailović uhapšen, a njegova pratnja pobijena.

"Kao i svake godine, okupljamo se da odamo spomen i parastos komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čoveku koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, ali i razvoju demokratije i odbrani otadžbine od fašističkih agresora", kazao je predsednik Ravnogorskog pokreta Republike Srpske Dušan Sladojević.

Okupljanje ravnogoraca u RS izazvalo je veliko uzbuđenje u vladajućim strankama u Federaciji BiH, pa tako klix.ba prenosi saopštenje Stranke demokratske akcije koja traži da "Tužilaštvo BiH po službenoj dužnosti odmah preduzme sve korake i pokrene krivične postupke protiv organizatora četničkog okupljanja u Višegradu".

Navodi se takođe da je Demokratska fronta "pozvala ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača i ministra bezbednosti BiH Dragana Mektića da uhapse pripadnike četničkog pokreta koji su danas u Višegradu eksplicitno pozivali na činjenje novih zločina, ili da im se, ako i pored očiglednih četničko koljačkih namera ne žele da ih privedu, jednostavno pridruže".

Reagovalo je i udrženje "Žene žrtve rata".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: