Index: Četnici se ponovno postrojili u BiH VIDEO

Više stotina pripadnika četničkog pokreta iz BiH i Srbije okupilo se danas u Višegradu kako bi odali počast Draži Mihailoviću, navodi hrvatski portal Index.hr.

Izvor: B92

Nedelja, 10.03.2019.

11:45

Index: Četnici se ponovno postrojili u BiH VIDEO
Screenshot/Youtube

Reč je, kako navodi Index, o osuđenom ratnom zločincu pod čijim su zapovedništvom u Drugom svjetskom ratu počinjeni progoni i pokolji hiljada muslimana Bošnjaka i Hrvata.

U uniformama koje asociraju na one koji su nosili četnici tokom Drugog svjetskog rata, kao i uz njihova obeležja i ratne zastave, oko 200 okupljenih postrojilo se u središtu Višegrada.

Razlog zbog kog se sledbenici četničke ideologije već godinama okupljaju upravo u martu u Višegradu je činjenica da je Mihailović u okolini tog gradića zarobljen 1946. godine u akciji tadašnje jugoslovenske službe državne bezbednosti, navodi Index.

Nakon hapšenja mu je suđeno, izrečena mu je smrtna kazna zbog odgovornosti za ratne zločine koje su počinili četnici pod njegovim zapovedništvom, a potom je streljan, verovatno u maju 1946, podseća još hrvatski portal i dodaje da su vlasti u Srbiji u sklopu procesa rehabilitacije nacističkih saradnika iz Drugog svetskog rata to osigurale i za Mihailovića jer je Viši sud u Beogradu 2015. godine proglasio ništavnim suđenje sprovedeno 1946. godine pa je Mihailoviću posmrtno vratio građanska prava.

"Sramota je da državne institucije nemo posmatraju veličanje genocida i ratnog zločina, ali i ruganje žrtvama. Na ovakvim skupovima, koji su se ranije održavali, bilo je veoma malo pripadnika domicilnog stanovništva. Zbog toga se pitam na koji način su ti ljudi ušli u BiH u istim uniformama u kojima su se vršili zločini ne samo u Višegradu nego i širom BiH", izjavila je za portal Faktor Bakira Hasečić, predsednica udruženja "Žena-žrtva rata" koja je i sama proterana iz Višegrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: