Zemlja koju je progutao mrak

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro i njegov protivnik, lider opozicije Huan Gvaido pozvali su svoje pristalice da se izađu na ulice.

Izvor: Jutarnji.hr, Beta/AFP

Subota, 09.03.2019.

08:31

Zemlja koju je progutao mrak
Foto: Tanjug/AP/Ariana Cubillos

Poziv je usledio usred haosa u zemlji izazvanog opštim nestankom električne energije.

Zbog nestanka struje u petak je skraćeno radno vreme, mnogi letovi su otkazani na aerodromima, bolnice su usporeno radile a mnoge prodavnice su opljačkane. Vlasti i opozicija su jedna drugu optužile za nestanak struje.

"Pozivam narod Venecuele da masovno izađe na ulice protiv uzurpatorskog, korpumpiranom i nesposobnog režima koji nas je uveo u mrak", naveo je na Tviteru Gvaido, samoproglašeni privremeni predsednik Venecuele kojeg je priznalo oko 50 zemalja.

Maduro je sa svoje strane pozvao pristalice da izađu na ulice protiv imperijalizma. Vlasti su ocenile da je nestanak struje "namerna agresija" američkih vlasti koje podržavaju opoziciju.

Dodale su da će UN-u dostaviti dokaze o odgovornosti SAD.

Za sada se ne zna uzrok nestanka struje. Neki stručnjaci optužuju socijalističke vlasti da nisu dovoljno ulagale za održavanje električnih pogona, dok je elektrodistribucija Korpoelek (Corpoelec) navela da je u pitanju sabotaža glavne centrale u Venecueli. Predsednik Venecuele Nikolas Maduro zatvorio je škole, a radnici su dobili Slobodan dan nakon drugog dana nestašice struje.

U petak ujutru, više od 19 sati nakon što je nestalo struje u većini zemlje, potpredsednica Delsi Rodrigez najavila je da škole neće otvarati vrata, te da radnici u privatnom sektoru ostanu kod kuće, piše “Gardijan”.

Ulice glavnog grada Karakasa bile su tihe, no raste strah od ljudskih žrtava jer se radi o nestanku struje kakav se ne pamti.

“Ne mogu ni da zamislim kroz šta prolaze bebe na intenzivnim odeljenjima i kako provide noć, barem oni koji su priključeni na aparate. Prva stvar koju sam pomislila jutros kada sam se probudila je – koliko je ljudi noćas umrlo? A sve zbog gluposti ove uzurpirajuće vlade. Zemlja je jednostavno stala”, rekla je Junis Lample, pedijatar.

Tviterom se proširio stravičan snimak na kojem se vidi kako lekari pokušavaju da održe bebu na disanju. U jednom porodilištu novinar AP video je majku kako plače dok gleda kako medicinske sestre uz svetlo sveće pokušavaju da očitaju vitalne znakove prerano rođenih beba nakon što su svi generatori zakazali.

Rodrigez je incident opisala kao “perverzan plan” da se Maduro svrgne sa vlasti.

Lokalni mediji izveštavaju da je nestanak struje počeo oko pet sati poslepodne u četvrtak, te da je pogodio gotovo sve od 23 države te zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: