Izrael: Izložene do sada nepoznate Ajnštajnove beleške

Jerusalim -- Izraelski Hebrejski univerzitet izložio je kolekciju od 110 stranica rukopisa koje je napisao Albert Ajnštajn.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/ABIR SULTAN
EPA/ABIR SULTAN

Mnoge od njih nikada ranije nisu bile javno prikazane.

One uključuju i rukom pisane matematičke beleške, najviše iz perioda od 1944 do 1948. godine, kao i dodatak radu o Teoriji jedinstvenog polja za koji se mislilo da je izgubljen, javlja Rojters.

Ajnštajn, koji je razvio teoriju relativiteta, a koja je stub moderne nauke, decenijama je bezuspešno pokušavao da dokaže drugi koncept - da su elektromagnetizam i gravitacija različite manifestacije jednog osnovnog polja.

Hebrejski univerzitet je saopštio da je radove dobio kao donaciju za svoju arhivu Alberta Ajnštajna koju već čini 80.000 stavki.

Poklon je stigao od fondacije iz Čikaga koja je rukopise otkupila od privatnog kolekcionara iz Severne Karoline za nepoznatu sumu novca, prenosi AP.

"Ovi radovi odražavaju način na koji je Ajnštajn razmišljao i radio. Većina njih su matematički proračuni sa vrlo malo teksta", rekao je profesor Hanoh Gutfrojnd, akademski savetnik arhiva.

Ajnštajn, koji se nastanio u SAD nakon što se odrekao nemačkog državljanstva kad je Hitler došao na vlast, zaveštao je većinu svojih naučnih i ličnih spisa Hebrejskom univerzitetu.

Ajnštajn je dobio Nobelovu nagradu za fiziku 1921. godine. Umro je u Nju Džerziju 1955. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 376 idi na stranu