Čeka nas temperaturni rolerkoster

U Srbiji se narednih dana očekuju se stalne i nagle temperaturne promene.

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.03.2019.

07:10

Čeka nas temperaturni rolerkoster
Ilustracija: Thinkstock

Nakon jučerašnjih prolećnih dvadesetak stepeni, danas "hladan tuš". Temperatura je pala, a pada i slaba kiša. Kako meteorolozi predviđaju, takva vremenska klackalica očekuje nas i u narednim danima.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Nedeljko Todorović izjavio je danas da je prava zima završila sa snegom krajem januara, a da smo u februaru imali prilično toplo vreme, za 3,5 ili četiri stepena višu prosečnu temperaturu u odnosu na višedecenijske vrednosti.

"Nastavlja se natprosečno toplo i u martu. Biće još po Srbiji u nekim mestima slabog jutarnjeg mraza, ali će dnevne temperature biti daleko iznad nule, tako da nema prave zime", rekao je Todorović za RTS.

Prema njegovim rečima, u višim planinskim predelima može biti pomalo snega, ima ga i na tlu. Na Kopaoniku i Staroj planini ima metar snega.

"U tom smislu narednih sedam do 10 dana veoma promenljivo vreme, natprosečno toplo. Dan-dva-tri maksimalna temperatura dvadesetak stepeni, pa onda pad za sedam-osam stepeni, jednodnevno, dvodnevno zahlađenje. Nešto malo kiše. Ne bi trebalo da bude ozbiljnih padavina", kaže Todorović.

Prema njegovim rečima, sledeće sedmice malo niže maksimalne dnevne temperature - ne prelaze 20 stepeni. T

Topljenje snega, kaže, utiče na vodostaj. Zbog visoke temperature, pri jakom južnom vetru i padavinama, topljenje snega je nepovoljna okolnost. "Za sada nema te situacije koja bi ukazivala na tu kombinaciju. Sneg će u martu početi polako da se topi i ne bi trebalo da bude većih problema", rekao je Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Podeli: