Lazanski: 15 dana kratak period

Počela je obuka za rezerviste Vojske Srbije, a ta vojna obaveza važiće za muškarce do 65 godina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.03.2019.

14:33

Lazanski: 15 dana kratak period
Foto: Ministarstvo odbrane

Ova obuka je pre svega bitna zbog pružanja pomoći tokom elementarnih nepogoda, kaže za RTS vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski.

Miroslav Lazanski je, gostujući u Jutarnjem programu Radio-televizije Srbije, napomenuo da mnoge zemlje nisu ni ukidale redovno služenje vojnog roka, a da mnoge, poput Nemačke i Švedske, razmišljaju da ga vrate.

"To što 200.000 mladih ljudi nije prošlo vojnu obuku, predstavlja problem i za civilnu zaštitu jer se na toj vrsti obuke uvežbavaju moguće intervencije u slučaju elementarnih nepogoda“, upozorava Lazanski.

U jeku polemika otkud plave koverte, Lazanski navodi da se u zemlji kao što je Švajcarska ranije plaćao poseban porez ukoliko niste sposobni da služite vojni rok.

"Tamo vojni rok za mladiće traje 15, 18 i 25 nedelja, u zavisnosti od tipa obuke, a stariji idu na kurseve od po tri nedelje, i to svake godine, do dobi od 65 godina“, naveo je Lazanski.

Iako je redovno služenje vojnog roka u našem narodu bila tradicija, on je ukinut, ali je, kako smatra Lazanski, civilna zaštita osnova u svim zemljama.

"Mi smo suspendovali vojni rok, ali sada, kada je suspendovan, potrebno je znanje iz osnova pružanja pomoći u elementarnim nepogodama. Predviđena obuka od 15 dana je kratak period, tri meseca je minimalan rok da naučite osnovne tehnike, a šest meseci bi bio optimalan period za vojnu obuku“, smatra Lazanski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: