Haradinaj o vojsci na severu, Stefanović: Ni ne pomišljaj

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je da će vojska takozvanog Kosova biti na granici i na severu, ukoliko su "granica i teritorija Kosova ugroženi".

Izvor: Tanjug

Subota, 02.03.2019.

22:16

Haradinaj o vojsci na severu, Stefanović: Ni ne pomišljaj
Foto: Tanjug / Zoran Žestiæ

On je to rekao u Dečanima, reagujući na izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da su Srbi na severu izloženi riziku od albanskih institucija, prenosi Gazeta ekspres.

"Ne napadamo sever, ni jug naše zemlje, niti to tražmo. Ali ko god dirne granice Kosova, naći će nas na granici. To je ono što svi znaju. Vojska Kosova je vojska svih naših građana, tako da sever i Srbi u toj oblasti nikada neće biti ugroženi ", rekao je Haradinaj.

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović poručio je Ramušu Haradinaju da ni ne pomišlja na neku nasilnu akciju protiv Srba na Kosovu i Metohiji, jer će Srbija znati da odgovori.

"Od pretnji Ramuša Haradinaja nije se uplašio ni predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ni bilo ko od nas. Poručujem mu da ne pomišlja na nasilje, niti neke ofanzivne akcije protiv Srba na Kosovu i Metohiji, jer ćemo na to znati da odgovorimo", istakao je Stefanović u izjavi za Tanjug.

"Jasna je Hardinajeva nervoza, jer je 'obećao' Vučiću da će ga srušiti na ulici još pre dva meseca, ali se to ipak nije dogodilo", dodao je Stefanović.

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači nije komentarisao izjavu Ramuša Haradinaja koji je rekao da "ko takne granicu, vojska će biti tamo", ali je ponovio da ne postoji drugi put osim ispunjavanja zahteva koji dolaze od SAD.

On je to rekao u Prizrenu, gde je obišao trgovački centar, prenosi prištinska Koha.

"Uvažavanje američkih saveta pokazuje jasno naš pravi put kao društvo, svaka druga tvrdoglavost je na pogrešnoj strani istorije", rekao je Tači.

On je kazao i da je razmena teritorija sa Srbijom loš posao koji neće dozvoliti i dodao da bi promena Ustava otvorila mogućnost za pripajanje takozvane Preševske doline Kosovu kroz korekciju granica.

Prema njegovim rečima, promena Ustava nije "kraj sveta" i podsetio da se to desilo četiri puta za vreme dok je bio premijer privremenih kosovskih institucija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: