"Rat je daleko od završetka"

Izaslanik UN za Siriju, Norvežanin Geir Pedersen, rekao je pred SB UN da je rat u Siriji i posle osam godina "daleko od završetka".

Izvor: Beta

Četvrtak, 28.02.2019.

21:33

Getty Images

"Čitavi delovi teritorije i dalje nisu pod kontrolom vlade, a Islamska država se može ponovo roditi iz svog pepela", rekao je Pedersen u svom prvom izveštaju otkako je u januaru došao na tu funkciju.

Prema njegovim rečima, humanitarna pomoć je neophodna za 11 miliona Sirijaca.

Pedersen je izrazio nadu da će "uz minimalno odlaganje" biti sazvana Ustavna komisija, koja se još formira, i ocenio da je ona "prilika za pokretanje političkog procesa".

Prema planu UN, ta komisija, koja treba da sprovede izmene sirijskog ustava i izbore, bi imala 150 članova. Njih 50 bi izabrala vlada u Damasku, 50 opozicija a 50 izaslanik UN, u cilju uključenja eksperata i predstavnika civilnog društva.

O sastavu te poslednje trećine komisije još nema saglasnosti.

Pedersen je četvrti posrednik UN od početka rata u Siriji 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: