"RUS će podržavati Srbe, a oko Blera pitajte Vladu Srbije"

Moskva -- Moskva će uvek podržavati poziciju Srbije i Srba kada je reč o kosovskom pitanju, jer je reč o narodu i državi, izjavila je portparolka MSP RUS Marija Zaharova.

Izvor: Beta
Podeli
EPA/Maxim Shipenkov
EPA/Maxim Shipenkov

Na redovnoj konferenciji za novinare ona je tako odgovorila na pitanje kako komentariše izjavu ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića da je razgraničenje sa Kosovom zvanična pozicija Srbije, a da sa druge strane zvanični mediji Srbije pišu o podršci Rusije tom stavu, iako Moskva instistira na poštovanju rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

"Naša pozicija je takva da Rusija zaista podržava odluku usmerenu na rešenje tog problema koje će odgovarati interesima Srbije i Srba. Reč je o narodu, o državi", rekla je Zaharova i navela da postoji ceo spisak međunarodnih dokumenata, koji su i dalje aktuelni, kao što je rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Po njenim rečima, Rusija vidi da Srbija pokušava da reši to pitanje i putem pregovora i Moskva je spremna da podrži rešenje koje će odgovarati "interesima srpskog naroda i Srbije".

Na pitanje kako komentariše izjavu premijerke Srbije Ane Brnabić da Vlada Srbije ne plaća učešće Instituta bivšeg britanskog premijera Tonija Blera kao savetnika, Zaharova se nasmejala.

"Počela sam da razmišljam, kako to Toni Bler može besplatno. Već to mogu da ocenim kao fejk. To je pitanje za Vladu Srbije", rekla je Zaharova.

strana 1 od 366 idi na stranu