Prekinut sastanak Trampa i Kima

Hanoj -- Samit predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa i severnokorejskog lidera Kim Džong Una se završio ranije nego što je planirano.

Izvor: B92, Blic, Sputnjik
Podeli
Foto: Tanjug, AP
Foto: Tanjug, AP

Predsedničke kolone vozila dvojice lidera napustile su hotel u kome su održani pregovori.

Kamen spoticanja, kako prenose agencije, bile su sankcije koje su SAD uvele Severnoj Koreji zbog nuklearizacije i od kojih očigledno Tramp ne želi da odustane.

Kada su Trampa novinari pitali da li je on bio taj koji je prekinuo sastanak, on je odgovorio: "Neću da kažem da li je to bila moja odluka, jer kakve to veze ima sada. Ali, nastavićemo vezu."

Foto: Tanjug/ AP
Foto: Tanjug/ AP

"Sada smo odlučili da ništa ne potpisujemo, videćemo kako će ići. Kim je odličan momak i Severna Koreja ima ogroman potencijal. Sankcije će ostati i dalje, ništa nismo dali. Severna Koreja želi da im ukinemo sankcije, ali nije učinila dovoljno. Severna Koreja je bila spremna da nuklearizuje neka područja, ali SAD nisu bile spremne da ukinu sankcije zbog toga. Kim ima svoju viziju, a ona nije baš kao naša. Odlučili smo da odšetamo od sporazuma za sada, videćemo šta će biti dalje", kazao je Tramp na konferenciji za medije, održanoj dva sata ranije zbog prekidanja sastanka.

On je rekao da je na savet državnog sekretara Majka Pompea odlučio da ne potpiše nikakav sporazum ovog puta, preneo je "Blic".

"Napravili smo veliki napredak, ali nismo stigli do onoga što ima smisla za SAD. Kim nije uradio sve što smo tražili od njega, nije bio spreman. Ali, optimističan sam, napravićemo napredak i ispuniti cilj da denuklearizujemo Severnu Koreju i učinimo građane celog sveta bezbednim", rekao je Pompeo.

Tramp je rekao i da mu je Kim obećao da neće više testirati nuklearno oružje i da mu on veruje. Dodao je i da neće uvoditi nove sankcije Severnoj Koreji, ali i da za sada nije planiran njihov novi susret, preneo je AFP.

Dvojica lidera održala su svoj drugi sastanak u četvrtak ujutru u hotelu Metropol Hanoj.

strana 1 od 366 idi na stranu