Budi human: Pomozimo malom Konstantinu

Humanitarna fondacija BUDI HUMAN – Aleksandar Šapić prikuplja novčana sredstva za Konstantina Stanojevića (2011).

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2019.

17:40

Budi human: Pomozimo malom Konstantinu
Foto: Humanitarna fondacija Budi human

Konstantin ima dijagnozu dečiji autizam. Dijagnoza je postavljena kada je imao četiri godine. Ide redovno na defektološke, logopedske tretmane, hipoterapije, muzičke radionice i radinoce socijalnih veština. Psihomotorni razvoj je u poboljšanju, dosta je napredovao u gruboj motorici, razumevanju, neverbalnoj komunikaciji, nešto je bolji u finoj motorici. Međutim, govor je nestao kada je imao tri godine i od tada roditelji nisu čuli ni jednu njegovu reč.

Konstantin počinje da menja svoje ponašanje. Povlači se u svoj svet, gubi kontakt očima, zaostaje u razvoju govora, javljaju se stereotipne radnje. Na insistiranje roditelja, pedijatar ih upućuje na Institut za mentalno zdravlje gde se potvrđuje da kasni u razvoju i Konstantin biva uključen u defektološke tretmane samo jednom nedeljno.

Sa tri i po godine, Konstantin gubi govor u potpunosti. Niz laboratorijskih analiza potvrđuje da Konstantin nema enzime za razgradnju glutena i kazeina. Od tada je na dijeti. Tada počinje period napretka. Uspostavlja kontakt pogledom, stereotipne radnje se smanjuju, razumevanje napreduje, izvršava naloge, gruba i fina motorika su u poboljšanju, neverbalna komunikacija u poboljšanju, dok govor i dalje izostaje.

Tretman matičnim ćelijama iz koštane srži daje Konstantinu šansu da napreduje u svim vidovima psihomotornog razvoja, a postoji mogućnost i da Konstantin počne ponovo da govori.

Pomozimo Konstantinu! Upišimo 604 i pošaljimo SMS na 3030. Njemu možemo pomoći uplatom na dinarski ili devizni račun, kao i putem linka e-doniraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: