"Balkan više nije prioritet Amerike"

Predstavnici Prištine trebalo bi da shvate da više nemaju podršku administracije SAD kao ranije jer politika koja je izgradila "državu Kosovo" nije prioritet.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.02.2019.

23:07

Ilustracija: Thinkstock

Oni se bave svojim unutrašnjim problemima, izjavio je šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

"Haradinaj shvata da se stvari menjaju, i Albanci u Prrištini shvatili su da nemaju takvu blanko podršku kao od prethodnih američkih administracija jer ne samo da to pitanje nije prioritet za njih već administracija nema emotvnu vezu prema toj politcii koja je izgradila nezavisno Kosovo, ni prioritet prema njoj, kaže Kesić za Tv Pink.

On je naveo da Balkan inače, u ovom momentu nije prioritet svetske, odnosno vašingtonske politike i da takav trend postoji duže vreme.

"To je počelo i u prethodnim administracijama, da politika Balkana zauzima sve manje važno mesto za američku spoljnu politiku, ali sa ovom američkom administracijom imamo novo i to da je ceo pristup promenjen. odnosno da je prioritet unutrašnji sukob u administraciji", kaže Kesić.

Do sada se, inače, kaže govorilo da je svako pitanje na Balkanu rešeno "samo je problem što tvrdoglavi Srbi ne prihvataju" i treba ih ubediti da prihvate rešenja.

Kesić kaže da Prsistina dalje zadržava takse, vodi agresivnu politiku prema Beogradu i očekuju da šta god urade, da će Amerika biti na njhovoj strani, a svetski poredak se menja.

"Svi koji su imali podršku SAD, imali su strategiju da kad god zatreba, a osete da se Amerika udaljila od njih ili ima drugi prioritet oni izazivaju krizu jer žele da se Amerika uključi i očekuju da će biti na njihovoj strani...To se sada dešava sa Prištinom. Albanci su izazvali krizu i doveli dogovor do prekida, a svet do toga da brane njihove poteze koji nisu prihvatljivi i nisu u skladu sa briselskim sporazumom", navodi Kesić.

Kesić navodi da se američka politika koja koja je postojala u vreme Bila Klintona i Baraka Obame menja i od tvrdih stavova se došlo do toga da se sada govori o tome i da je razgraničenje prihvatljivo za njih, ukoliko se obe strane sa tome slože.

Kako je rekao, primetno je i da su predstavnici Prištine nervozni zbog toga što se dešava da značajan broj zemalja povlači priznanje nezavisnosti Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: