Vučić: Imamo više nego dovoljno snaga da intervenišemo

Naše snage su nesrazmeno snažne u odnosu na potrebu da spreče svaku mogućnost da bilo ko izvrši nekakav napad ili akciju protiv Srbije, rekao je predsednik.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.02.2019.

14:13

Vučić: Imamo više nego dovoljno snaga da intervenišemo
Foto: Tanjug/Zoran Žestiæ

“Toliko su nadmoćne, uverljive i ubedljive u svakom smislu, profesionalno i po brojnosti", naglasio je predsednik i dodao da ih ima više nego dovoljno u pojasu prema administrativnoj liniji, da mogu da intervenišu u svakom trenutku.

Vučić je, u Lebanu, odgovarajući na pitanje novinara kako sprečiti upad Albanaca, poput nedavnog u dva kuršumlijska sela, rekao da misli da je reakcija posle tog događaja bila preterana.

Govorimo, istakao je, o lopovima, koji su ušli da kradu po praznim kućama.

"Kao što kažu mladi, tipovali su kuće, znali su da su prazne i ušli da kradu i to je sve“, objasnio je on.

Vučić je rekao da treba da se uradi put preko Radan planine, kako bi se povećao broj srpskog stanovništva u pojasu prema administrativnoj liniji, jer tamo žive gotovo samo Albanci.

“Što se naših snaga tiče, one su mnogo više nego dovoljno zastupljene da intervenišu u svakom trenutku. Nesrazmerno su velike u odnosu na potrebu. Ljudi ne treba da brinu“, podvukao je on.

Rekao je da se lopovluk dešava svugde i da Srbi Srbima pljačkaju zlatare, kuće.

“Što se tiče albansko-srpskog odnosa nema potrebe za brigu“, naglasio je on.
Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je za Beograd najopasnije to što Priština radi sa kosovskim snagama bezbednosti, i čini sve da Srbe privole da uđu u kosovsku vojsku.

"Srbiji ne treba srpsko-srpski sukob", istakao je.

"To je najveći problem za nas. Ulazili su u Parteš, čak i u Pasjane sa svojim aktivistima i nudili kule i gradove da Srbi uđu u vojsku. Pitam sve Srbe koji bi o tome da razmišljaju - a, šta mislite zašto vas zovu, šta je smisao kosovske vojske, nego da jednog dana ili kada im to bude odgovaralo napadnu Srbe ili srpsku vojsku", ističe Vučić.

Kaže i da Srbija ne želi da joj se desi ono što se desilo za vreme Prvog svetskog rata, kada su Srbi preko Save i Dunava u velikom broju i velikoj meri učestvovali na strani okupatora, koji su porobljavali Srbiju, jer su na to bili naterani.

Oni koji su želeli da se tome suprotstave su bili kažnjavani, neretko ubijani, podseća Vučić.

"To nam ne treba, ne treba nam srpsko-srpski sukob. A da li će koristiti razne vrste pritisaka za progon našeg naroda? To rade već poslednjih 50,60 godina. I ono što ste mogli da vidite u Minhenu - oni su naučili da sprovode tu vrstu priče u kojoj su stalna žrtva", kaže Vučić.

Međutim, kada se uporede brojevi i kada pogledate da li danas živi manje Albanaca nego pre, vidi se da ih živi više, dok Srba živi jedva jedna trećina u odnosu na ono koliko ih je živelo.

"Kad pogledate stvarno stanje i stvarni rezultat onda vidite da su Srbi ti koji su u većem delu proterani, a ne Albanci, ali malo ko to želi da čuje posebno na Zapadu. Tu nema velike ljubavi nego interesa, njihov interes je da Kosovo bude nezavisno, to je njihovo čedo,njihova zmelja", kaže on.

Srbija je nezavisna zemlja, nije njihova zemlja, naša je zemlja, dodaje Vučić.

"I u skladu sa tim se oni ponašaju, njima je dozvoljeno rade sve što hoće - ne zato što su bolji ili pametniji od nas - nego zato što to neko doživljava kao svoje dete, danas kao tinejdžera, koje treba da pomaže bez obzira na sve gluposti koje može da naparavi", kaže Vučić.

Kako kaže, mi toga treba da budemo svesni i da se ujedinimo.

"Pri tome ne mislim da se ujedinjujemo sa onima koji glume da su mnogo pametni političari - radite vi šta hoćete... Nego govorim o narodu. Mi da budemo ujedinjeni, da znamo šta su nam ciljevi i da to radimo na miran način, postepeno, ekonomskim snaženjem, mudro, da imamo deo albanske taktike koju su oni koristili protiv nas osamdesetih godina prošlog veka", zaključio je Vučić.

Na pitanje novinara koliko mu je teško da se odupre pritscima spolja i iz unutrašnjih krugova, a da vodi brigu o Srbima na KiM, koji u njega imaju puno poverenje, Vučić kaže: "Kad biste pitali one koji mi govore da nedovoljno brinem, gde se nalaze Ropotovo, Prilepnica, Šilovo, Ranilug tri dana na karti da traže ne bi mogli da nađu. Ne sekiram se ja zbog toga".

"Naš posao je da onoliko koliko možemo brinemo. Nemamo mogućnost, posebno nema ni srpski policajac u značanijoj meri u kosovskom Pomoravlju, da bismo mogli da preko njih reagujemo, čak ni u okviru KPS. Ono što možemo da pomognemo je da tamo gde postoji veća šteta bar deo nadoknadimo preko Kancelarije za KiM sad kad novca imamo", rekao je on. Kaže i da je to pitanje za koje bi svaki drugi političar rekao - da, Srbi su izloženi pritisku i da je to očigledno, ali je on uvek oprezan u tim izjavama iako se tako najlakše stiču politički poeni. Predsednik Aleksandar Vučic posetio je danas Sijarinsku banju i Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju "Gejzer", u kojoj bi do kraja godine trebalo da počne izgradnja modernog spa-centra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Lebanu da će nakon 8 do 9 meseci ponovo putovati kroz Srbiju da vidi šta je urađeno.

Vučić je, u izjavi novinarima, obraćajući se novinarima sa TV Vranja, ukazao da je tokom kapanje „Budućnost Srbije“ posetio Vranje i da su već neke stvari od tada pokrenute.

“Nakon osam do devet meseci ponovo ću putovati kroz Srbiju da vidim šta smo uradili i da li smo postigli bolje rezultate nego pre kampanje“, rekao je on.

Vučić se danas nalazi u poseti Jablaničkom okrugu, što je šesti okrug koji je obišao tokom kampanje „Budućnost Srbije” koju je započeo 7. februara posetom Pčinjskog okruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: