"Zemlja ne može dozvoliti da joj drugi bude egzekutor"

Pakistanski premijer Imran Kan obratio se naciji putem državne TV povodom eskalacije sukoba iznad Kašmira, kada su pakistanski avioni oborili indijske.

Izvor: B92

Sreda, 27.02.2019.

11:52

Foto: Getty Images/Thomas Peter-Pool

Podsetimo, nakon što su pakistanski avioni ušli u indijski prostor iznad Kašmira, Indija je digla svoje letelice i poslala ih ka pakistanskim avionima. Međutim, počela je pucnjava. Pakistanska vojska tvrdi da je oborila dva indijska aviona i zarobila dva pilota, od kojih je jedan u bolnici, dok Indija tvrdi da je ona oborila pakistanski avion.

Iz Indije je saopšteno i da je njihova strana izgubila jednu letelicu u tom sukobu, MIG 21.

Razlog za eskalaciju sukoba dve nuklearne sile je, kako navode svetski mediji, napad pakistanskih snaga 14. februara na indijski deo Kašmira, u kome je stradalo najmanje 40 vojnika.

U vanrednom obraćanju naciji, pakistanski premijer je saopštio da je njegova zemlja ponudila Indiji pomoć u istrazi o tom napadu, a o današnjoj eskalaciji sukoba je rekao:

"N jedna suverena zemlja ne može dozvoliti drugoj da postane sudija, porota i egzekutor. Zbog toga, optužujem Indiju za čin agresije, a mi nemamo drugih opcija nego da odgovorimo", kazao je Kan. "Preduzeli smo sve korake da ne bude kolateralne štete i žrtava u akcijama koje smo preduzeli. Namera nam je bila da pokažemo Indiji da možemo i hoćemo da odgovorimo na agresiju koja se sprovede nad nama", zaključio je pakistanski premijer.

Pročitajte još i:

- Postalo napeto: Pakistanski avioni srušili indijske VIDEO

- Prvi snimci oborenog aviona i zarobljenog pilota VIDEO

- U jeku napetosti pao indijski helikopter i to na Kašmir

- Indija: Mi smo oborili pakistanski avion, oni jedan naš

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: