"Laže Haradinaj da ih je 40, vojska služi da ubija Srbe"

Obraćajući se medijima, nakon sastanka sa Srbima sa KiM, Vučić izjavio da kosovski premijer laže da je 40 Srba u tzv. kosovskoj vojsci.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 27.02.2019.

12:24

Tanjug, Dimitrije Goll

"Laže Haradinaj da ih je 40. Neka ih pokaže. Još jednom pozivam Srbe da ne idu u vojsku. jedino za šta može da služi ta vojska je da ubija Srbe. Pozivam ih da izađu iz te vojske", kazao je predsednik Srbije.

Vučić je upozorio da Priština nastavlja sa ozbiljnim i opasnim provokacijama, koje dramatično ugrožavaju opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. On je na pres konferenciji posle sastanka sa 139 političkih predstavnika Srba sa KiM naveo nekoliko takvih incidenata, počev od najnovijeg - upada policije, odnosno Albanaca, na teritoriju Zubinog potoka.

Kako je rekao, sinoć je kosovska policija ušla na teritoriju Zubinog Potoka i otela jedan kamion srpskom autoprevozniku zato što je, tobož, preko "zelene linije" uvozio robu iz centralne Srbije na KiM, što je, ističe, izazvalo veliki gnev srpskog stanovništva.

Vučić je rekao da su tim povodom "deset puta izrekli molbu Srbima da se vrate kućama, kako bismo izbegli dalje incidente".

U naredna dva dana sledi prihvatanje novog statuta Trepče, što vodi ka blokadi njenog računa, jer Trepča nije registrovana po srpskim zakonima, već kao UNMIK Trepča, pod okriljem UN.

Kosovski Albanci žele blokadu računa, uništenje Trepče severne Mitrovice do Leposavića, a to bi, kaže, značilo da 2.400 ljudi ostane bez posla i bez vazduha za disanje u ekonomskom smislu. "Ujedinjavanje severne i juzne Mitrovice direktna je pretnja narodu na KiM i svi kažu da ako do toga dođe to može biti samo nasiljem i to je kraj opstanka našeg naroda", kaže Vučić.

Predsednik se osvrnuo i na zahteve predstavnika Srba sa KiM.

“Srbi sa severa i juga naše pokrajine zahtevali su da razgovaram i sa Vladom Srbije. Tražili su povlačenje iz svih kosovskih institucija, parlamenta, policije Sever, tužilaštava i kompletnog pravosudnog sistema. Ja sam zamolio da im danas ne odgovorim do narednog susreta sa predstavnikom Kine”, naglasio je.

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će najkasnije u roku od 45 dana država Srbija odgovoriti na zahteve Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: