26 godina od zločina koji još nije dobio epilog

Beograd -- Danas se navršava 26 godina od zločina u Štrpcima.

Izvor: Tanjug
Podeli

Tada su pripadnici Vojske Republike Srpske na železničkoj stanici u Štrpcima, iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar, izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti. Porodice žrtava 26 godina čekaju na sudsku pravdu, kao i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

Žrtve ovog zločina bili su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad DJečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Do danas su, kako podseća grupa NVO, uključujući Fond za humanitarno pravo, pronadjeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Telo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) 2003. godine osudjen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, a Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osudjen na kaznu zatvora od pet godina.

Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Indjić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

U oktobru 2018. godine Apelacioni sud u Beogradu je nakon tri i po godine potvrdio optužnicu protiv petorice pripadnika Višegradske brigade VRS za zločin koji je počinjen u Štrpcima.

Početak glavnog pretresa bio je zakazan za januar 2019. godine, on je odložen zbog bolesti jednog od optuženih.

U saopštenju se navodi da su porodice žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, suočene sa problemom da, po zakonskim propisima, ne mogu da dobiju status članova porodica civilnih žrtava rata, koji bi im osigurao simbolične beneficije u vidu mesečnih novčanih primanja i socijalne podrške, jer se zločin dogodio izvan teritorije Srbije.

Ministarstvo za rad je u avgustu 2018. godine izradilo Nacrt Zakona o boračko-invalidskoj zaštiti, koji zadržava slična rešenja.

FHP, Žene u crnom, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda i Inicijativa mladih za ljudska prava obeležiće 26. godišnjicu zločina u Štrpcima u sredu, 27. februara sa početkom u 15:48 časova pred ulazom u Glavnu železničku stanicu u Beogradu.

strana 1 od 146 idi na stranu