Novosti: Čanak kreće u borbu; Jovanov: Separatizam

Beograd -- Predsednici Lige socijaldemokrata Vojvodine i Vojvođanske partije Nenad Čanak i Aleksandar Odžić počinju formiranje tzv. vojvođanskog fronta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Cilj je, kako pišu "Večernje novosti", borba za autonomiju severne srpske pokrajine.

Kako prenosi list, Čanak i Odžić su izjavili da ih u tome sprečavaju "srbijanske partije".

LSV je prošle nedelje podnela Skupštini Srbije rezolucije, ali i predlog zakona o finansiranju Vojvodine kako bi se promenio Ustav, a pokrajina dobila "punu autonomiju" pa čak i Poresku upravu.

Kako navode "Novosti", Čanak je za "političkog saborca u bici za Vojvodinu" odabrao Odžića, koji je poznat po separatističkim izjavama poput one da je "Vojvodina republika".

Odžić je, piše list, predlagao da se stanovnici Vojvodine referendumom izjasne o samostalnosti, a pozivao je i na poštovanje jednostrane kosovske nezavisnosti u skladu sa time kako su se građani južne pokrajine izjasnili.

Cilj političkog poduhvata Čanka i Odžića je "objedinjavanje svih stranaka i nevladinih organizacija koje su spremne da se akciono i politički ujedine zarad postizanja zajedničkog političkog cilja", što je vraćanje pune autonomije Vojvodini, prenose "Novosti".

Potpredsednik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je tim povodom za "Novosti" da, kad god Srbija rešava ozbiljan problem, po starom običaju sa leđa udare vojvođanski separatisti da joj oslabe poziciju.

"Vojvodina ima autonomiju, ali za razliku od vremena kada su ligaši bili na vlasti i odlučivali, sada nema lopova. Oni su imali prilike da pokažu koliko se brinu o Vojvodini, ali se potvrdilo da su samo dobro brinuli o svojim džepovima. Bilo kakvo pokretanje separatizma je apsolutno neprihvatljivo i ubeđen sam da građani neće podržati te njihove avanture, koje mogu biti pogubne. Takve radikalne ideje nikome nisu donele dobro, a mislim da se njima služe, jer su nevidljivi, pa na ovaj način pokazuju da postoje", rekao je Jovanov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu