EU: Bojkot neprihvatljiv, nema "balkanskog proleća"

Bojkot parlamenta nije prihvatljiv, nema "balkanskog proleća", stav je Evropske unije povodom događaja u Albaniji, Crnoj Gori i Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2019.

15:43

EU: Bojkot neprihvatljiv, nema
Foto: artjazz/depositphotos.com

Portparolka EU Maja Kocijančič rekla je da ne treba porediti proteste koji se dešavaju istovremeno u pomenute tri zemlje regiona.

Ona je odbacila konstataciju albanskih medija da je u toku "balkansko proleće", koje, po njihovoj oceni, "može izazvati ozbiljnu krizu za EU".

"Protesti u svakoj zemlji imaju svoje karakteristike i ne bih poredila te situacije", izjavila je Kocijančičeva u Briselu.

Ona je prihvatila ocenu novinara da postoje "neki zajednički elementi" u zahtevima građana koji protestuju, ali je naglasila da nisu za poređenje: "Evropska komisija kroz svoje izveštaje prati situacije u zemljama regiona i hvali i kritikuje, kad god je to potrebno. Izveštaji su jasni i ne bih poredila te situacije", ponovila je Kocijančičeva.

Kada je u pitanju poštovanje vladavine prava kao jedan od zahteva koji se ponavlja i u Albaniji i u Crnoj Gori i u Srbiji, Kocijančičeva je ocenila da je "vladavina prava apsolutno od najviše važnosti".

"Tim povodom razgovaramo ne samo sa vladama, već i sa drugim sagovornicima u regionu, kako bi imali zaokruženu sliku situacje na terenu", zaključila je Kocijančičeva.

Ona je takođe ponovila osudu šefice EU diplomatije Federike Mogerini i komesara Hana zbog bojkota rada Parlamenta od albanske opozicije.

"Odluka opozicije ozbiljno šteti funkcionisanju demokratije u Albaniji, jer je parlament mesto gde se razmatraju i pokreću reforme", poručila je Kocijančičeva.

Upitana za stav EU povodom sličnog poteza srpske opozicije Kocijančić je naglasila da ne treba razmatrati svaku situaciju pojedinačno u svakoj od zemalja partnera: "Naglašavamo da je parlament mesto gde treba da se vode debate", rekla je ona.

Dodala je, kad je reč o protestima u Srbiji, da je mirno izražavanje stavova fundamentalno pravo građana.

Portparolka EU kaže da je zajednička poruka EU svim partnerima na Zapadnom Balkanu ta da region ima jasnu EU perspektivu koja može postati realnost samo kroz sprovođenje reformi.

”Reforme su prioritet i fokus. One su važne za sve građane i zato ja naš fokus sa svim partnerima na tome”, kaže Kocijančičeva.

Ona je ponovila da je EU unapredila svoje angažovanje sa Zapadnim Balkanom i da je to ”fokus” posla EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: