"Haradinaj privatnog Srbina postavio za svog ministra"

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je danas da je Priština uvođenjem takse na srpsku robu odmrzla takozvani zamrznuti konflikt.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.02.2019.

15:21

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Kako je rekao, zbog toga se plaši svega što može da se dogodi u budućnosti.

Poručio je takođe da je Ramuš Haradinaj danas izabrao “privatne Srbe” za svoje ministre, povodom imenovanja novog ministra poljoprivrede, umesto Nenada Rikala.

Vučić je, posle razgovora sa ministarkom zaduženom za evropske poslove u Vladi Francuske Natali Loazo, kazao da je sagovornici preneo koliko je za nas teška situacija po pitanju Kosova i Metohije, u kojoj neko uvodi takse od 100 odsto, u kojoj neko ne ispunjava Briselski sporazum, ne formira Zajednicu srpskih opština.

Srbija se, kako je podvukao, ponašala odgovorno, nije preduzimala nikakve recipročne mere, ali je istakao i da se ne radi samo o pitanju našeg strpljenja.

“Nemoguće je svakog dana trpeti svemoguće uvrede, kao što je i poslednja, kada Ramuš Haradinaj bira privatne Srbe za svoje ministre koje niko nije izabrao, da bi pokazao da je on svemoćan. Srbija to neće da prihvati, čuvaće svoje dostojanstvo i narod, a trudićemo se da čuvamo mir i štabnilnost po svaku cenu, ali nećemo dozvoliti da neko ponižava naš narod i ne daj bože da ih napadne“, poručio je Vučić. Zahvalio se gošći na zahtevu Francuske da se te takse ukinu.

“Očigledno da Priština ima druge pomagače, kojima je normalno da prekinete dotok robe. To za nas nije normalno, reč je o anticivilizacijskim merama“, kazao je on dodajući da veruje da, kada se ukinu takse, može da se nastavi dijalog.

Prema njegovim rečima, takse je neko iskoristio znajući da je time dijalog nemoguć kako se ne bi došlo do rešenja.

Vučić je rekao da je imao priliku da otvoreno razgovara sa ministarkom Loazo o svim važnim pitanjima za odnose dve zemlje, ali i u regionu.

“Naši ekonomski odnosi su iz godine u godinu sve bolji, a trgovinska razmena raste i dostigla je 1,1 milijardi evra. Francuske kompanije kdo nas zapošljavaju 11.000 ljudi. Poslednji ugovor o koncesiji sa Vansijem je od ključnog značaja za dalju saradnju Srbije i Francuske. Imamo još zajedničkihg projekata, pre svega izgradnje metroa u Beogradu, koji je od velikog značaja“, rekao je on.

Vučić se zahvalio Francuskoj na podršci Srbiji na evropskom putu, i posebno predsedniku Emanuelu Makronu što je, ističe, uvek pokazao poštovanje prema Srbiji, i zalagao se za dobre odnose prema našem narodu, i zemlji u celini, i u uslovima kada to ni u Francuskoj, a ni u Evropi nije bilo popularno.

Ocenio je važnim i danas potpisan sporazum o osnivanju podružnice Francuske agencije za razvoj u Srbiji, koja će pružiti mogućnost za dalje poboljšanje saradnje dve zemlje.

“Srbija i Francuska nemaju samo tradicionalno prijateljstvo, već moramo da radimo mnogo više i uspešnije, kako bi to prijateljstvo sklopljeno kroz najteže godine Prvog svetskog rata, i potom Drugog svetskog rata, pretvorili u efikasnu saradnju na svim poljima društvenog života“, objasnio je on.

Vučić je zamolio ministarku Loazo da prenese želju Srbije Makronu da ga dočeka u poseti Beogradu. Kako je navedeno na konferenciji Makron bi Beograd mogao da poseti u julu.

"Masova izjava razočarenje"

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Izjava šefa nemačke diplomatije Hajka Masa da će nastaviti da podržava Prištinu bez obzira na takse za mene je veliko razočarenje, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i najavio da će sa Vladom Srbije narednih dana razmotriti i ovu i sve ostale poruke koje je Srbija dobila u poslednje vreme.

Vučić kaže da je tom Masovom izjavom iznenađen iz više uglova, te posebno istakao da Nemačka ne bi smela da podržava zabranu slobodnog protoka robe, usluga i ljudi.

"Ali, kako bih vam rekao, to razumem kao podršku čedu koje su sami izrodili, zajedno sa Amerikancima, prvo su ljujali tu kolevku i sad moraju da vode račuan o Albancima", rekao je srpski predsednik.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je da je ta zemlja odlučna da pomogne Kosovu i da želi "evropsku perspektivu za Kosovo".

On je to rekao za nemački "Študgarder nahrihten" i dodao da "nemačka vlada smatra pogrešnim ako EU i Nemačka odustanu od podrške Kosovu, uključujući i finansijsku pomoć", prenela je RTK na srpskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: