Pens se sutra sastaje sa Gvaidom u Bogoti

Američki potpredsednik Majk Pens planira da se sutra u kolumbijskoj prestonici Bogoti sastane sa vođom venecuelanske opozicije Huanom Gvaidom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.02.2019.

10:29

Pens se sutra sastaje sa Gvaidom u Bogoti
Foto: Tanjug/AP/Fernando Vergara

Gvaida su SAD i još oko 50 zemalja priznali kao privremenog predsednika Venecule.

Rojters prenosi navode neimenovanog savetnika potpredsednika SAD da je planirano da sastanak Pensa i Gvaida bude održan na marginama skupa regionalnih lidera "Grupe iz Lime".

AP prenosi da je Gvaido i sam potvrdio da će se sastati sa Pensom i navodi da je vanredno okupljanje "Grupe iz Lime", koju mahom čine latinoameričke zemlje u kojima su na vlasti konzervativci, sazvano kako bi diplomate iz regiona raspravljale o krizi u Venecueli.

Gvaido je sinoć na Tviteru objavio da predlaže međunarodnoj zajednici da drži sve opcije otvorene kako bi se oterao sa vlasti predsednik Nikolas Maduro, nakon što je on iskoristio trupe da bi blokirao ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu.

"Današnji (subotnji) događaji teraju me na odluku: Da formalno predložim međunarodnoj zajednici da moramo da držimo sve opcije otvorene kako bi se osigurala sloboda naše zemlje, koja se bori i koja će nastaviti da se bori", tvitovao je Gvaido.

Gvaidov poziv usledio je nakon turbulentnog dana tokom kojeg je kampanja slanja humanitarne pomoći, koju su inicirale SAD, naišla na snažan otpor venecuelanskoh bezbednosnih snaga koje su ispaljivale suzavac na demonstrante, a u sukobima je stradalo dvoje i povređeno oko 300 ljudi.

Navodi se da su sukobi trajali tokom celog dana na dva mosta koji povezuju Venecuelu sa Kolumbijom, a Gvaido je u više navrata pozivao vojsku da mu se pridruži u borbi protiv Madurovog "diktatorstva".

Prema tvrdnji kolumbijskih vlasti, više od 60 venecuelanskih vojnika odazvalo se tom pozivu i dezertiralo sa položaja, ali se većinom radi o niže rangiranim pripadnicima vojske, dok su komandanti i dalje lojalni Madurove socijalističke vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: