Haos u Venecueli FOTO/VIDEO

Demonstracije su održane u prestonici Venecuele Karakasu gde je hiljade ljudi izašlo na ulice, a incidenti su zabeleženi na granicama sa Kolumbijom i Brazilom.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Eduardo Verdugo
Tanjug/AP Photo/Eduardo Verdugo

To se dešava dok opozicione vođe pokušavaju da unesu humanitarnu pomoć u zemlju uprkos protivljenju predsednika Nikolasa Madura.

Hiljade pristalica Madura izašlo je u centar grada uz zvuke trubača, dok su mnogi drugi bili na motociklima.

Pročitajte još: "Situacija je dramatična, ima mrtvih"

Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd
Tanjug/AP Photo/Rodrigo Abd

Pristalice opozicije u Venecueli okupljaju se na vojnom aerodromu u regionu Karakasa, javlja TASS. Kako navodi dopisnik ruske agencije sa lica mesta, okupilo se desetine hiljada ljudi, a ne manje od 50.000 demonstranata.

Pristalice opozicije se premeštaju sa trga Altamira na aerodrom. Opozicione pristalice uzvikuju pogrdne povike na račun vlade i istovremeno pozivaju vojsku da promeni stranu. Situacija je mirna, nije bilo sukoba, dodaje TASS.

Pristalice opozicije okupile su se oko vojne baze u Karakasu i pozivaju vojnike da im se pridruže. Mnogi su obučeni u bojama venecuelanske zastave.

Skup opozicije u glavnom gradu je mnogo manji nego pristalica vlade ali Venecuelanci koji traže odlazak Madura masovno su izašli u blizinu graničnih prelaza i traže od vojske da dozvoli ulazak pomoći iz susednih država.

Tanjug/AP Photo/Fernando Llano
Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

Opozicioni vođa Huan Gvaido objavio je danas da je prvi kamion humanitarne pomoći ušao u Venecuelu preko brazilske granice, uprkos naređenju predsednika Nikolasa Madura da se ta granica zatvori.

"Pažnja Venecuelo, zvanično objavljujemo da je prvi tovar humanitarne pomoći ušao preko naše granice sa Brazilom. To je veliki uspeh Venecuelo", napisao je Gvaido preko Tvitera.

Tanjug/AP Photo/Fernando Llano
Tanjug/AP Photo/Fernando Llano

Maduro demantuje da postoji humanitarna kriza i naložio je zatvaranje granica Venecuele da bi se blokirao ulazak humanitarne pomoći koju smatra da je samo izgovor za vojnu intervenciju.

Gvaido se danas uputio u mesto Kukuta na granicu sa Kolumbijom gde je uskladištena pristigla humanitarna pomoć iz SAD. On je rekao da stoji među više tona pomoći ali Madurova vlada ne dozvoljava da uđe u Venecuelu.

Maduro je zatvorio granice sa Kolumbijom i vojnici nacionalne garde danas su se sukobili sa demonstrantima.

U drugom gradu koji se graniči sa Kolumbijom venecuelanski vojnici suzavcem su rasterali demonstrante koji su pokušali da dođu do mosta Simon Bolivar u gradu San Antonio Tahira da traže da se dozvoli ulazak humanitarne pomoći, prenose novinari agencije Frans pres.

Gvaido se pre mesec dana proglasio privremenim predsednikom zemlje i obećao da će prekinuti, kako je rekao, tiraniju predsednika Madura.

strana 1 od 366 idi na stranu