"Osuđujemo javni linč novinara"

Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine osudili su javni linč koji je TV Pančevo pokrenula protiv novinara Nenada Živkovića.

Izvor: B92

Subota, 23.02.2019.

16:47

Ilustracija: Thinkstock

Oni su pozvali javnost da se odlučno suprotstavi propagandističkim hajkama protiv profesionalnih novinara.

U zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV su naveli da je sinoć na Televiziji Pančevo emitovan propagandistički prilog u kojem je Nenad Živković po gebelsovskom metodu predstavljen kao državni neprijatelj, a uz takve optužbe na njegov račun, takozvani novinar u prilogu nazvao ga je "smradom", "separatistom", "klasičnim lažovčinom", "dangubom", koji "pljuje po sopstvenom narodu", "zagovornikom nasilja".

"Pozivamo građane da stanu u odbranu profesionalnih novinara, jer je to jedini način da zaštite i svoja prava i da i sami ostanu slobodni, jer društvo koje ne štiti slobodu govora ne može biti demokratsko", navedeno je u saopštenju.

Udruženja su upozorila javnost da obrušavanje na profesionalne novinare preko režimskih medija za cilj ima potpuno gušenje slobode medija i prava građana na javno informisanje.

"Medijski i novinarski porfesionalci stalna su meta medija pod kontrolom režima, a poslednjih nekoliko meseci, od kako su započeli građanski proteseti, napadi na novinare se sve više intenziviraju. Zbog kreiranja atmosfere odmazde prema svima koji se kritički odnose prema aktuelnoj valsti, profesionalnim novinarima otvoreno se preti i na društevnim mrežama. Sve te pretnje i napade neretko podgrevaju i pojedini visoki funkcioneri vlasti", navedeno je u saopštenju.

Udruženja su ukazala i na to da su na desetine podnetih prijava nadležnim državnim organima ostale bez ikakvog epiloga zbog čega je, kako su naveli, "očigledno da profesionalni novinari ne uživaju pravnu zaštitu u ovoj zemlji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: