Rumunija: Protesti zbog izmene Zakona o pravosuđu

Sudski službenici protestovali su danas širom Rumunije protiv izmena Zakona o pravosuđu, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.02.2019.

20:24

Rumunija: Protesti zbog izmene Zakona o pravosuđu
Foto: Gettyimages

Agencija dodaje da je ekspresna izmena zakona, koju je vlada Rumunije obezbedila hitnim dekretom, dovela u pitanje poštovanje vladavine prava.

Za iduću nedelju štrajk su najavili i mnogi rumunski tužioci.

"Iznenadne izmene Zakona o pravosuđu kroz hitni dekret, a bez konsultacija sa Vrhovnim savetom sudstva i drugim telima imaće veliki uticaj na mogućnost svih tužilaštava da obavljaju svoju ustavnu dužnost", navodi se u zajedničkom saopštenju rumunskih tužilaca.

Vladin dekret koji je predložio ministar pravde Tudorel Toader menja način na koji se biraju glavni tužioci i uklanja većinu nadzornih tela zaduženih za opštinske sudove.

Kritičari smatraju da dekret ima za cilj da zastraši sudije i tužioce.

Evropska unija i američki Stejt department već su ocenili da ova izmena preti da naruši nezavisnost pravosuđa i vladavinu prava.

Rojters podseća da Rumuniju redovno rangiraju kao jednu od najkorumpiranijih država EU, a Brisel je uveo posebne kontrolne mere toj državi otkad se priključila tom bloku 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: