Iza izjave Kajla Skota krije se jedna poruka VIDEO

Beograd -- Izjava američkog ambasadora da je Srbija, kada je reč o Venecueli, na pogrešnoj strani istorije izaziva brojne komentare. Diplomata: To je mešanje.

Izvor: B92, prva
Podeli

"U konstelaciji sadašnjih međunarodnih odnosa i zaoštrenih odnosa između SAD i Rusije, ovo je stav koji otprilike nama preporučuje da treba da se priključimo zapadnoj strukturi i da treba da učinimo odlučujuće korake da se jasno da do znanja da je Srbija na toj strani", kazao je karijerni diplomata Zoran Milivojević.

Gostujući u Jutarnjem programu TV Prve, na pitanje da li je ambasador SAD Kajl Skot prekršio pravila diplomatskog ponašanja izjavom o Venecueli, Milivojević je rekao da jeste.

"Apsolutno. Mislim da je odlučujuća činjenica bila poseta delegacije Venecuele Srbiji, na čelu sa zamenikom ministra i susreti koje je on ovde imao i da je to bio povod za reakciju ambasadora. Inače, način kako je on nastupio je mešanje u unutrašnje poslove Srbije i signal da Srbija treba da se opredeli između ovog stava koga ima sada, dakle između političke nezavisnosti i stava gde uvažava odnose sa Rusijom i s Kinom i vojne neutralnosti, dakle da se prikloni na ovu strane, gde su tendencije i SAD i NATO-a", ocenio je on.

Na pitanje da li je taj talas krenuo, odnosno da li Srbija mora da se stavi na neku stranu kada je reč o svim evropskim pitanjima, Milivojević kaže: "EU od nas već neko dunže vreme traži da uskladimo spoljnu politiku sa EU, pre svega, a ja bih rekao sa zapadnim interesima na ovim prostorima. kada to kažem imam u vidu, pre svega odnos prema Ruskoj federaciji i sankcijama Rusiji, ali i prema uticaju Rusije na ovim prostorima."

Opširnije u video-prilogu.

strana 1 od 177 idi na stranu