Novi antisemitski natpisi u Parizu, otvorena istraga

Novi antisemitski natpisi primećeni su u Parizu na fasadama zgrada i na ulicama dan posle objave francuskog predsednika o borbi protiv "mržnje" prema Jevrejima.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

16:24

Novi antisemitski natpisi u Parizu, otvorena istraga

Prema gradskom zvaničniku sa kojim je razgovarao Frans pres Sedriku Grunevaldu oko deset antisemitskih natpisa pojavilo se u više ulica u kvartu Plezans, u južnom delu glavnog grada.

Novinar agencija Fras pres primetio je natpise napravljene markerom poput "prljavi Jevrejin", "napolje", kao i kukasti krst na drvenim vratima jedne zgrade u ulici Alesija.

Vlasnik susednog kafića rekao je da ti natpisi nisu bili tu sinoć. On je rekao da je policija došla danas pre podne i razgovarala sa susedima.

Slični natpisi primećeni su ispred javnih toaleta i na klupi jedne autobuske stanice u blizini, kao i na fasadi druge zgrade.

Poslednjih nedelja više antisemitskih natpisa pojavilo se u Parizu, kao i kukasti krst na portretima Simon Vej, značajne ličnosti političkog života Evrope i Francuske koja je preživela Holokaust.

Odgovarajući na poziv političkih, verskih i drugih zvaničnika da reaguju, hiljade Francuza okupilo se na protestima u utorak protiv ponovnog jačanja antisemitizma u Francuskoj, istog dana kada je oskrnavljeno izraelsko groblje na istoku Francuske.

Francuski predsednik Emanuel Makron sinoć je na godišnjoj večeri Reprezentativnog saveta jevrejskih organizacija u Francuskoj najavio nove "crvene linije" za borbu protiv antijevrejske "mržnje" preko interneta ili u javnim školama. Makron je najavio da će u maju podneti predlog zakona da se zaustave rasističke i antisemitske izjave preko intrneta i ojača pritisak na operatere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: