Tirana: Počeo protest, ulice pune policije

Ujedinjena opozicija Albanije okupila se na drugom antivladinom protestu zahtevajući odlazak premijera Edi Rame i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

11:38

Tirana: Počeo protest, ulice pune policije
Foto: Tanjug/AP

Protest je počeo u 10:00 sati paljenjem sveća i polaganjem cveća isred zgrade parlamenta, a poruka ovog performansa je da je parlament mrtav. Opozicija optužuje aktuelnu vladu Edi Rame za kradju izbornih glasova, ali i korupciju i veze sa organizovanim kriminalom.

Opozicija zahteva i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora.

Sednica parlamenta koja je trebalo da bude održana danas je otkazana. Zgrada parlamenta je ograđena bodljikavom žicom, a oko zgrade su pojačane snage bezbednosti. Kako navode albanski mediji, oko zgrade parlamenta i na ulicama Tirane je više od 1.500 pripadnika policije, specijalnih snaga i garde.

Na antivladinom protestu održanom prošlog četvrtka došlo je do sukoba protestanata i policije, pa su uoči današnjeg protesta apel na uzdržanost uputili predsednik Albanije Iljir Meta i Ambasada SAD u Tirani.

Mogerini i Han zovu na "smirivanje strasti"

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini i komesar Johannes Han pozvali su predstavnike vlasti i opozicije u Albaniji da prevaziđu trenutnu političku situaciju u zemlji i vrate se demokratskoj raspravi u parlamentu.

Mogerini i Han su u zajedničkom saopštenju podržali pravo građana Albanije na mirne demonstracije, ali i osudili svaku retoriku političkih lidera koji pozivaju na nasilje i bojkot.

"Odluka opozicije da se odrekne svojih mandata ozbiljno ometa funkcionisanje demokratije u Albaniji. Parlament je mesto gde treba raspravljati o reformama i događajima treba sprovesti, a ne bojkotovati", saopštili su Mogerini i Han.

Oni su poručili da su odluke o bojkotu parlamenta kontraproduktivne, da su protivne dekokratskom izboru građana Albanije i da štete napretku koji je zemlja napravila na EU putu.

Visoka predstavnica i komesar za pristupne pregovore naglašavaju da EU očekuje od svih članova albanskog parlamenta da odbrane ideale i principe demokratije, izbegnu nasilne postupke i zapaljive izjave i da nastave rad u Parlamentu. "Takođe očekujemo da se vlada i opozicija uključe u konstruktivne razgovore u cilju prevazilaženja trenutne političke situacije, a u korist Albanije i njenih građana", zaključili su Federika Mogerini i Johanes Han.

Reagovao i Savet Evrope

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozvao je opozicuju u Albaniji da ne napušta Parlament i upozorio da je neophodno izbeći svaku vrstu nasilja. "U demokratiji je zakonodavna vlast prva instanca na kojoj treba raspravljati o političkim pitanjima koja utiču na celu zemlju i gde treba tražiti rešenja. Albanska opozicija ne bi trebalo da napušta parlament", poručio je Jagland. On je uoči najavljenih protesta u Tirani pozvao sve strane da se uzdrže od agresivne retorike i nasilja na ulicama. "Pravo na okupljanje i domonstracije mora biti sprovedeno u miru", poručio je Jagland. Posle EU i Savet Evrope je izrazio zabrinutost zbog razvoja situacije u Albaniji i povlačenja opozicije iz rada parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: