Moskva pozvala Gvaida da pregovara sa Madurom

Rusija je pozvala Huana Gvaida, opozicionog vođu da razgovara sa zvaničnim predsednikom Nikolasom Madurom o nesuglasicma oko isporuke humanitarne pomoći.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

00:35

Moskva pozvala Gvaida da pregovara sa Madurom
Foto: Tanjug/AP/Fernando Llano

"Ima predloga na stolu u okviru mehanizma Montevideo koji predlažu inkluzivan dijalog svih političkih snaga u Venecueli. Nadamo se zaista da će šef opozicije Gvaido odgovoriti na njih", rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Lavrov je rekao da rezultati mogu da se postignu samo kroz dijalog i kompromis i da bi svaka primena sile samo pogoršala problem.

On je izrazio nadu da će oprez prevladati.

Hiljade pristalica opozicije u Venecueli sprema se da krene na granice da bi omogućili ulaz humanitarne pomoći koju su poslali SAD i Brazil i koja je uskladištena na granicama zemlje.

Vojska verna predsedniku Venecuele Nikolasu Maduru je saopštila da je rešena da ih u tome spreči.

Ulazak pomoći iz SAD je vrlo osetljiva tema u Venecueli, iako je zemlja pogođena nestašicama zbog kojih je, prema podacima UN, iz nje otišlo više od dva miliona građana od 2015.

Maduro u humanitarnoj pomoći vidi uvod u američku vojnu intervencije i optužuje Vašington da je odgovoran za nestašice zbog sankcija koje je uveo.

Maduro je danas objavio da će stići 300 tona lekova kupljenih od Rusije, saveznika vlasti u Karakasu, pored 933 tona kupljenih nedavno od Kine, Rusije i Kube.

Lavrov nije pomenuo slanje ruske humanitarne pomoći Venecueli ali jedan neimenovan izvor je rekao za rusku agenciju Ria Novosti da su lekovi i medicinska oprema iz Rusije stigli danas na aerodrom u Karakasu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: