Patrijarh Vartolomej: Nema razloga za strah u SPC

Vaseljenski patrijarh Vartolomej izjavio je da ta patrijaršija ne namarava da izmeni ustav Srpske pravoslavne crkve, niti njene granice.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

08:27

Patrijarh Vartolomej: Nema razloga za strah u SPC
Ilustracija: Thinkstock

On je tako prokomentarisao činjenicu da neki poistovećuju slučaj SPC i Ukrajine, gde je pojedinim tamošnjim crkvenim strukturama dao autokefaliju uprkos protivljenju Ruske pravoslavne crkve, sa "Skopljem i Crnom Gorom", kao i da zna da se mnogi u SPC boje da bi slično moglo da se desi.

"Oko ovog pitanja, nažalost, postoje ogromne dezinformacije. Neki poistovećuju slučaj Ukrajine sa Skopljem i Crnom Gorom, i to vrlo vešto, jer žele da SPC okrenu protiv Vaseljenske patrijaršije", rekao je patrijarh Vartolomej, u intervjuu za današnji broj Politike, na pitanje da li namerava da odluči da "crkva u Makedoniji ne bude u jurisdikciji" SPC.

On je rekao da su "mnoge vladike SPC u strahu da će ono što se tamo desilo biti ponovljeno u Crnoj Gori i Ohridu" i naglasio: "Uveravam vas da stvari ne stoje tako".

"Razlika u pogledu Ukrajine, kanonski i eklisiološki (crkveno), jeste u tome što je Rusija upala i okupirala mitropoliju Kijeva, a da joj to nikad nije ustupljeno, dok Srbija sve što ima, to joj pripada i kanonski i eklisiološki. To znači da Vaseljenska patrijaršija ne namerava da izmeni ; Ustav SPC, niti njene granice, ukoliko to ne prati sporazum i saradnja", rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Ruska pravoslavna crkva (RPC) optužila je patrijarha Vartolomeja da je "upao" u njeno kanonsko područje u Ukrajini i da je "raskolničkim" crkvenim organizacijama dao mimo pravila autokefalnost. RPC je navela da je za nju, što je i stav SPC, jedina kanonska crkva na tom području Ukrajinska pravoslavna crkva koja deluju u okviru Moskovske patrijaršije kao autonomna.

Patrijarh Vartolomej je, odgovarajući na optužbe da se stavio iznad ostalih pomesnih crkva, rekao da "u svesti pravoslavne crkve na postoji "istočni papa"", a svakako ni u njegovoj "misli i smernom služenju".

On je rekao da će doći u Beograd na jesen, na poziv poglavara SPC patrijarha Irineja, na proslavu osam vekova od hirotonije Svetog Save.

Patrijarh Vartolomej je naveo da je posetio nekoliko manastira na Kosovu i Metohiji - Gračanicu, Dečane, " koji su medju najlepšim manastirima, sa velikom istorijom, i koji su sagradjeni sopstvenom krvlju i verom pravoslavnih Srba".

"Pohvaljujem i ističem pobožnost srpskog naroda, jer sam imao prilike da je bliže doživim", rekao je vaseljenski patrijarh Vartolomej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: