Čanak: Sa ljotićevcima ni u kakav savez

Sa ljotićevcima nemam o čemu da razgovaram, kaže lider LSV Nenad Čanak na zamerke što se kao opozicioni lider nije priključio Savezu za Srbiju.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

13:35

Čanak: Sa ljotićevcima ni u kakav savez
Screenshot/TV Prva

On je precizirao da u savezu sa Dverima nema šta da traži.

"To što oni kažu 'kada ove sklonimo, mi ćemo lako na izborima', e, pa nećemo lako na izborima, jer se takve stvari moraju seći u korenu i odmah. To što takve organizacije nisu zabranjene u ovoj zemlji je ogromna mrlja na antifašističkoj tradiciji Srbije", rekao je Čanak za Pink TV.

On je rekao da Savez za Srbiju ne može da se poredi sa DOS-om, da su se u DOS-u okupili oko tri tačke, a to su - smena Slobodana Miloševića, oslobađanje medija, slobodni izbori.

Priznaje da je bio skeptičan tada prema nekim članovima DOS-a, kao što je Nebojša Čović ili general Vuk Obradović, Vojislav Koštunica.

"Pokazalo se da je DOS imao istorijsku ulogu i otkočio je istorijski proces, koji je Milošević zaustavio. To se kasnije nije razvilo, kako je moglo", istakao je on. Ističe da SZS nije okupljanje tog tipa, da oni u DOS-u nisu imali ljotićevce i pokret kao što su Dveri.

Podseća da je politika Trećeg rajha bila da na okupiranoj teritoriji prave od lokalnog stanovništva SS odrede koji su bili najsuroviji.

Kako kaže, takav odred u BiH je bila Handžar divizija, u Vojvodini Princ Eugen divizija, u Srbiji - Srpski dobrovoljački korpus Dimitrija Ljotića. "Ne postoji gori primer kvislinško-kolaboracionističkog surabotništva od ljotićevaca", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: