EU i SAD reagovale zbog Albanije

Evropska unija i SAD pozvale su albansku opoziciju da izbegava nasilje, a opozicione poslanike da ne bojkotuju parlament zbog navodne korupcije vlade.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto:EPA - EFE/Stephane Lecocq
Foto:EPA - EFE/Stephane Lecocq

Albanski opozicioni poslanici, predvođeni Demokratskom partijom Ljuzmija Baše, rekli su da planiraju da podnesu ostavke u parlamentu u znak protesta protiv socijalističke vlade, prenela je agencija AP.

Socijalisti imaju 74 od 140 poslaničkih mesta u parlamentu.

Ambasador EU u Albaniji Luiđi Soreka rekao je da se sastao sa Bašom i da mu je poručio da očekuje da protest u četvrtak prođe bez nasilja.

Američka ambasada u Tirani u utorak je izdala saopštenje sa zahtevom da opozicioni poslanici ne napuštaju svoje mandate, jer bi to, kako je navedeno, "potkopalo osnovne principe demokratije i napretka koje je Albanija postigla vladavinom prava i odgovornim upravljanjem".

Pre četiri dana više hiljada pristalica opozicije sukobilo se sa policijom na antivladinim protestima u Tirani, tražeći ostavku premijera Edija Rame i vanredne izbore.

Demonstranti su tada probili kordon policije i pokušali da upadnu u kancelariju premijera.

Tom prilikom metalnim šipkama su razvalili vrata na zgradi vlade i bacali Molotovljeve koktele.

Uništili su dve velike umetničke instalacije ispred zgrade, ali nisu uspeli da uđu unutra.

Svet

"Ovo je politički progon"

Partija Likud premijera Izraela Benjamina Netanijahua je osudila odluku vrhovnog tužioca da podigne optužnicu za korupciju protiv izraelskog lidera.

Svet četvrtak 28.02. 22:43 Komentara: 0
strana 1 od 366 idi na stranu