Bugarski parlament podržao učlanjenje S. Makedonije u NATO

Sofija -- Bugarski parlament je ratifikovao Protokol o učlanjenju Republike Severne Makedonije u NATO, prenosi A1on.mk.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Getty Images
Ilustracija: Getty Images

Za ratifikaciju Pristupnog protokola glasala su 140 poslanika dok protiv i uzdržanih nije bilo.

Sednici nisu prisustvovali poslanici iz redova Bugarske socijalističke partije. Oni bojkutuju rad parlamenta kao protest zbog izmena u izbornom zakonu u Bugarskoj.

Na plenarnoj sednici bugarskog parlamenta, na kojoj je prisustvovao i predsednik makedonskog Sobranja Talat Dzaferi, obratila se ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharieva koja je istakla da je pristupanje Severne Makedonije u NATO istorijski čin za Alijansu.

"Bugarska stalno podržava ulaz Severne Makedonije u NATO. Bugarska je prihvatila angažman da radi na procesu evroatlantske integracije države, kao i na unutrašnjim reformama i stabilizaciji regiona“, rekla je Zaharieva.

Ona je dodala da je politika proširenja NATO jedan od najuspešnijih instrumenata za prosperitet.

„Učlanjenje u NATO označava novu etapu u odnosima izmedju dve zemlje. Od prvorazrednog značaja je da se nastavi rad na poboljšanju infrastrukture, izgradnji puteva i magistrala. To je prilika i za nove investitore koji će pomoći u razvoju naših ekonomija“, rekla je šefica bugarske diplomatije.

Protokol o učlanjenju Severne Makedonije u NATO prva je ratifikovala Grčka, a do sada pored Bugarske, to su učinili Albanija i Slovenija.

strana 1 od 366 idi na stranu