Putin u govoru poručio SAD: Izračunajte domet naših raketa

Ruski predsednik obratio se danas Federalnoj skupštini, a taj govor završio se ranije nego što se spekulisalo. Naime, Putin je govorio nešto više od sat i po.

Izvor: Sputnjik

Sreda, 20.02.2019.

11:37

Putin u govoru poručio SAD: Izračunajte domet naših raketa
Foto: Tanjug/AP

Najduži govor održao je prošle godine, kada je govorio sat i 55 munita, a najkraće obraćanje od 48 minuta imao je 2004. i 2005.

Glavna poruka obraćanja je da će konsolidacija društva, ali i sigurnost u svoje mogućnosti biti glavni uslov za uspeh zemlje. "Rusija će zasigurno osigurati sopstveni uspeh", poručio je ruski predsednik.

"Antiruska politika ne odgovara interesima SAD", izjavio je Putin i predložio američkim partnerima da proračunaju domet i brzinu ruskih sistema naoružanja i tek na osnovu toga da donose odluke. Bezbednost Rusije će biti osigurana, istakao je on, a prenosi Sputnjik.

Putin je dodao da je Rusija spremna za dijalog, ali neće više da kuca na zatvorena vrata. "Rusiju je potrebno očuvati kao civilizaciju koja je zasnovana na mnogovekovnim tradicijama i vrednostima. Potrebno je ujediniti se i svesno napraviti izbor u korist solidarnog razvoja Rusije", kazao je on.

Putin je takođe predstavio i nove tipove naoružanja – prvenstveno se osvrnuo na hiperzvučnu raketu "Cirkon", koja je u stanju da leti brzinom od devet mahova. Rekao je i da je pokrenuta serijska proizvonja komleksa "Avangard", kao i proizvodnja "Sarmata".

Najnovije oružje "Peresvet" i "Kindžal" pokazali su svoju efikasnost, a uspešno ispitivanje prošao je i "Burevestnik", dok će "Posejdon" biti spušten u vodu u prvom kvartalu ove godine.
Foto: Tanjug/ AP
Putin je istakao i da Rusija nema nameru prva da razmešta rakete u Evropi, ali ukoliko Amerika to učini, Rusija će to shvatiti kao pretnju. U tom slučaju Moskva će biti prinuđena da razmesti naoružanje kako bi mogla da gađa ne samo teritorije gde su razmešteni raketni sistemi, već i teritorije gde se nalaze centri za donošenje takvih odluka.

Rusija ne želi eskalaciju tenzija, ali je neophodno da ne dođe do bilo kakvih iluzija – odgovor će biti recipročan, dodao je ruski predsednik.

Veliku pažnju Putin je posvetio izlasku SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa rekavši da su od trenutka potpisivanja tog dokumenta do danas mnoge zemlje radile na razvoju takvog naoružanja, dok Vašington i Rusija to nisu.

Prema njegovim rečima, Amerika je trebalo tako i da kaže, a ne da izmišlja kojekakve razloge da istupi iz Sporazuma.

Putin je, međutim, istakao i kako je SAD prekršila Sporazum. "Amerika je razmestila sisteme Edžis ašor u Evropi koji su u stanju da lansiraju tomahavke", istakao je.
Foto: Tanjug/AP
Širenje poverenja i saradnje sa drugim zemljama u raznim sferama – to je prioritet spoljne politike, istakao je.

Spomenuo je Belorusiju, rekavši da je neophodno povećati saradnju u okviru Evroazijske ekonomske unije, zatim se osvrnuo na pitanje Kine, rekavši da je izuzetno važno imati ravnopravne odnose sa tom zemljom. Takođe, naveo je i Indiju rekavši da Rusija sa tom zemljom ima veliku saradnju.

Osvrnuo se i na pitanje Japana, rekavši da je od velike važnosti pronaći put kako bi se potpisao mirovni sporazum.

Takođe, govorio je i o potrebi povećanja kapaciteta satelitskog sistema, budući da Rusija raspolaže neophodnim mogućnostima da tako nešto sprovede u delo.

"Globalna konkurencija se premešta u oblasti nauke i obrazovanja", istakao je Putin i dodao da su Rusiji potrebno stručnjaci koji su spremni na ogromna dostignuća.

On je istakao da bi sve to znanje koje je Rusija dobila prilikom razvoja novog oružja trebalo sada preusmeriti na društvenu sferu. Potrebno su veliki projekti kada je reč o razvoju genetike, ali i veštačke inteligencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: