Junker traži isključenje Orbanove stranke iz EPP

Berlin -- Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana trebalo bi da napusti Evropsku narodnu stranku, izjavio predsednik Evropske komisije Žan-Pol Junker.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA-EFE / Florian Wieser
Foto: EPA-EFE / Florian Wieser

On je, pri tom, uporedio Orbana sa liderkom francuske krajnje desnice Marin Le Pen.

"Oni nisu glasali za mene. Nije ni krajnja desnica. Sećam se da je Marin Le Pen rekla "Ne glasam za vas". Na to sam joj rekao "Ne želim vaš glas". Postoje neki glasovi koje ne želite", rekao je Junker, prenosi Rojters.

Neobično oštar komentar Junker je izneo u Štutgartu u Nemačkoj nakon što je mađarska vlada predstavila novi plakat kojim optužuje Junkera i američkog filantropa mađarskog porekla Džordža Soroša da žele da Mađarsku preplave migrantima, prenosi Rojters.

"Protiv laži ne možete mnogo da učinite", rekao je Junker i dodao da bi Manfred Veber koji je izabran za glavnog kandidata EPP na predstojećim izborima za Evropski parlament, trebalo da se zapita "da li mu treba taj glas".

Kako se navodi, sve su glasniji pozivi da se Fides, zbog svoje oštre protivmigrantske kampanje, izbaci iz EPP-a, grupe koja okuplja stranke hršćanskih demokrata i desnog centra.

Stranka Fides je snažna u Mađarskoj, što znači da će osvojiti veliki broj predstavnika na izborima za EP, zbog čega bi njeno izbacivanje iz EPP oslabilo tu grupu, najjaču u EP.

strana 1 od 366 idi na stranu