"Članstvo Balkana u EU – pitanje rata ili mira"

Brisel -- Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je u Briselu da zemlje zapadnog Balkana treba da imaju stvarnu perspektivu članstva u Evropskoj uniji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys
Foto: Tanjug/AP/Olivier Matthys

On je upozorio da, u suprotnom, postoji rizik od povratka u devedesete godine prošlog veka.

"Ako te zemlje ne postanu članice EU-a rizikujemo povratak u devedesete. Mislim da je to pitanje rata ili mira", rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom, s kojim je razgovarao o perspektivi članstva zemalja zapadnog Balkana.

On je dodao da će učiniti sve da dođe na sastanak Inicijative tri mora, koji organizuje slovenački predsednik početkom juna u Ljubljani.

"U potpunosti podržavam tu inicijativu", rekao je Junker koji je, podseća Hina, i prošle godine učestvovao na samitu inicijative u Bukureštu.

Osvrnuo se i na izjavu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija o "italijanskoj Istri i Dalmaciji", navodeći da je Tajani "imao pravo što se izvinio".

S druge strane, Pahor je zahvalio Junkeru na podršci koju pruža toj inicijativi i najavio da će pozvati i nemačkog predsednika na samit.

Govoreći o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana, Pahor se posebno osvrnuo na Bosnu i Hercegovinu, za koju je rekao da je slučaj "sui generis" i da prema njoj treba biti "suptilan", što ne znači, naglasio je, da joj treba popuštati po pitanju ispunjavanja kriterijuma za evropske integracije.

Inicijativa tri mora izvorno je hrvatsko-poljski projekat, pokrenut 2016. godine na sastanku u Dubrovniku, u cilju jačanja trgovinske, infrastrukturne, energetske i političke saradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora.

Inicijativa je zamišljena kao neformalna platforma za osiguranje političke podrške i delovanja na konkretnim projektima, a okuplja 12 zemalja EU - Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Litvaniju, Letoniju, Estoniju, Sloveniju i Austriju, podseća Hina.

Inače, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pojavio se na konferenciji za novinare u Briselu sa flasterom preko obraza.

strana 1 od 17 idi na stranu