Stanković: U demokratiji izlaz iz kriza su - izbori

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2019.

18:07

Stanković: U demokratiji izlaz iz kriza su - izbori
Foto: Thinkstock

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da bi izbori u Srbiji doprineli jasnijoj slici u društvu, jer bi se, kako kaže, znalo ko ima legitimitet i legalitet da vlada, a otvorio bi se i socijalni "ventil" za smanjivanje napetosti, bez obzira na to da li opozicija učestvuje na njima ili ne.

U situaciji kada je dijalog sa Prištinom zamrznut, a sukob "odmrznut" nakon ukidanja takse, postavlja se pitanje da li su izbori rešenje, a Stanković kaže da mogu biti.

To može da bude rešenje, kaže Stanković, jer, s jedne strane, Briselski proces više nije razlog za odlaganje.

"Ne postoji želja da se Srbi i Albanci dogovaraju, već samo želja Albanaca da političku nestabilnost u Srbiji koriste kao dodatni argument da pritiskaju Srbiju, ne bi li u nekom 'foto finišu' iscprljujuće diplomatske borbe dobili sve što hoće", rekao je Stanković za Tanjug.

S druge strane, aktuelni su protesti kojima organizatori žele da stvore uverenje kod građana da je Srbija u nekoj vrsti političke krize i da institucije ne funkcionišu.

"Simbolično, jedan deo opozicionih poslanika šalje takvu poruku napuštajući parlament. Podignute su strasti i u drugim delovima društva. U demokratskom poretku izlaz iz takvih kriza mogu biti samo izbori na kojima će narod reći kome daje podršku", ocenio je Stanković.

On kaže da ukoliko značajna većina građana potvrdi politiku sadašnje vlasti, to bi njihove pozicije učinilo relaksiranijim, dok bi opozicija odustajanjem od parlamenta sama sebe marginalizovala.

U tom smislu, podsetio je da su DS i DSS 1997. godine bojkotovale izbore i da se zbog njihovog bojkota ništa nije dogodilo na političkoj sceni, osim što su same sebe marginalizovale.

"Da posle nije bilo kosovske krize, bombradovanja i osiromašenja, teško da bi se te političke opcije ikada vratile na veliku scenu. U ovom trenutku nema ničega što nalikuje tome. Odlazak u bojkot bio bi odlazak u neku vrstu političke 'stranputice' imajući u vidu i iskustvo tih političkih partija i sadašnje stanje u javnom mnjenju", rekao je Stanković.

Ocenjuje da danas nema ničeg što podseća na devedesete bez obzira na to što, kako kaže, jedan deo opozicije, medija i intelektualaca pokušava da uporedi sadašnju situaciju sa tim periodom.

Stanković ukazuje da aktuelni protesti nisu tako masovni i dinamični kao protiv Slobodana Miloševića i podseća na činjenicu da predsednik Aleksnadar Vučić nema međunarodno osporavanje, naprotiv, učestvuje na svim forumima na zapadu, primaju ga visoki državni zvaničnici, a održava i dobre odnose sa Rusijom i Kinom.

Energije za prevrat na ulici nema, smatra Stanković, kao i da polarizacija postoji samo u medijima i političkoj eliti, dok većina podržava aktuelnu vlast.

"Velika većina podržava aktuelnu vlast. Opozicija ima jedan stepen podrške, ali ne dovoljno da pravi takvu vrstu prevrata", istakao je Stanković.

Smatra i da scenario Venecuele, Ukrajine ili Makedonije, uprkos sastanku lidera SzS Dragana Đilasa za Zoranom Zaevim, nisu u opticaju, jer su, kaže, u sva tri pomenuta slučaja u pitanju mnogo komplikovanije geostrateške igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: