Lavrov: SAD imaju cilj, to je podela Sirije

SAD nastoje da stvore kvazi državu na istočnoj obali Eufrata u Siriji i podele ovu arapsku državu, izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

13:48

Lavrov: SAD imaju cilj, to je podela Sirije
Foto: Tanjug/AP

"Situacija u severoistočnoj Siriji nastala je kao rezultat nezakonitog prisustva SAD. SAD su koristile borbu protiv terorizma kao izgovor, a udružile su se sa ključnim kurdskim strukturama i sa nekim borbenim akcijama protiv Islamske države, u nastojanju da stvore kvazi državu na istočnoj obali Eufrata", rekao je Lavrov, a prenosi ruska agencija Tass.

Amerikanci, kako je naveo, sada tvrde da je njihov glavni cilj da spreče povratak sirijske vlada na istočnu obalu Eufrata.

"Sjedinjene Države direktno kažu da će i nakon napuštanja Sirije podržati Kurde, ali samo dok Kurdi ne počnu da saradjuju sa sirijskom vladom i Rusijom", primećuje Lavrov.

Drugim rečima, cilj o obnavljanju teritorijalnog integriteta Sirije, koji je podržala čitava medjunarodna zajednica, bio je samo manevar SAD, navodi on.

Dodaje i da su nezakoniti planovi SAD o donošenju diskrecione odluke o tome ko će kontrolisati tampon zonu u Siriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: