"Ja ne znam 58 osoba, a ne 58 odsto vernika" VIDEO

Svaki treći Srbin nije vernik, pokazuju nedavno urađena istraživanja. Naime, ta istraživanja su pokazala da se 58 odsto Srba izjasnilo da su vernici.

Izvor: B92, Prva

Utorak, 19.02.2019.

09:32

Ilustracija: Thinkstock

Kada se taj podatak ukrsti sa onima iz okruženja, ispada da je po tom pitanju Srbija prva.

Padom komunizma počeli smo da se vraćamo veri, ali koliko je to iskreno, i da li je dovoljno samo verovati u boga da bismo bili vernici?

Verski analitičar Draško Đenović kaže za Prvu televiziju da je reč o istraživanju koje je uradio jedan istraživački centar u Vašingtonu, a koje su preneli beogradski mediji. "Zanimljivo je da, i pored tolikog broja vernika, čak 27 odsto Srba veruje u reinkarnaciju koja je u potpunoj suprotnosti s pravoslavljem. Po istom istraživanju, sedam odsto vernika redovno ide u crkvu, a 34 odsto se moli svakodnevno", ističe on.

Prema njegovim rečima, sve bi to bilo jako lepo, ali veruje da istraživanje koje je urađeno nije baš toliko precizno.

"Jeste da je rađeno tokom tri godine, na uzorku od 1.400 građana naše zemlje, ali čini mi se da ili smo pokušali da pokažemo koliko smo religiozni, ili su platili anketare koji su napamet pisali rezultate. Jer, mislim da bi svaki sveštenik u Srbiji bio ooduševljen da sedam odsto građana ide redovno u crkvu. Ja iskreno ne znam 58 osoba, a ne 58 procenata građana koji to rade", smatra Đenović.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: