LSV: Dverima nije mesto na građanskim protestima

Generalni sekretar LSV, Bojan Kostreš izjavio je da se bavio analizom nedavnih izjava lidera Dveri Boška Obradovića.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

15:21

LSV: Dverima nije mesto na građanskim protestima

Kako navodi, nije teško neprimetiti da Boško Obradović i njegovi sledbenici pokušavaju da izvođenjem što većeg broja ultracionalista dominantne ljotićevske ideologije pokušavaju da uguše građanski karakter protesta sa idejom da isti prerast u nacionalističko orgijanje

.U izjavi dostavljenoj medijima, Kostreš kaže da bi takav razvoj situacije u krajnjoj distanci doveo do propasti samih protesta, jer građani ne izlaze zato da bi podilazili interesima ruske politike i njihovih piuna, nego s pravom da iskažu svoj bes i nezadovoljstvo aktuelnim režimom.

" Brinem se da je poseban cilj da sve brojniji protesti u Novom Sadu dobiju i antivojvođanski karakter, što je Obradović targetirao kao svoj ključni zadatak", naveo je Kostreš.

Kako kaže, svoje konfuzno i predugačko pismo Obradović je uputio „patriotskoj“ javnosti i dodao da je žalosno što sam Boško Obradović ili neko iz trusta mozgova utranacionalističke partije „Dveri“ ne ume da naprvi razliku između patriotizma i nacionalizma.

"Obradovića bi valjalo podsetiti na nedavno izgovorene reči francuskog predsednika Makrona, da je nacionalizam izdaja patriotizma. Nas u Srbiji u to ne treba uveravati. Ideologija nacionalističkog šovinizma nam je rasturila državu, posejala desetine hiljada mrtvih, razorila ekonomiju i izolovala nas od sveta. Ali Obradoviću nije dosta. On bi hteo još", naveo je.

Iako poslednjih meseci krije svoju pravu političku prirodu, Boško Obradović je i u ovom tekstu otkrio da njegov ultranacionalizam ide i do neofašizma, konstatuje Kostreš i dodaje da mu se tako „otela“ rečenica u tekstu u kojoj je osudio antifašističke demonstracije 27. marta 1941. na kojima je srpski narod ustao protiv pakta sa Hitlerom i Trećim Rajhom.

Ukazao je da jedina malobrojna grupacija u srpskom narodu koja je podržala pakt sa Hitlerom bili su nacisti okupljeni oko „Zbora“ Dimitrija Ljotića.

"Tako se 2019. Boško Obradović još jednom deklarisao kao ljotićevac. Po njemu, trebalo je ostati u paktu sa Hitlerom, dok antifašizam, lider Dveri, bez stida i srama u svom pismu, naziva prevarom", ističe Kostreš.

Navodi i da u svom tekstu Obradović preti da na protestima ne sme da bude drugih zastava, osim srpskih, pa se, kaže Kostreš, postvlja pitanje da li će Obradović sutra tvrditi da u Srbiji ne smeju da žive „drugi“ - osim Srba.

"Put od jedne do druge tvrdnje je samo pola koraka", napomenuo je Kostreš.

Osim zastava Srbije, naveo je takođe, u Vojvodini se na ulicama tokom protesta vijore i vijoriće se, uprkos Bošku Obradoviću i zastave AP Vojvodine.

I biće ih, ističe, sve više.

"Ali ima i mora biti i drugih zastava, jer je samo raznoliko društvo - demokratsko. Oni koji negiraju različitost, ne mogu biti u frontu za demokratizaciju Srbije", precizirao je Kostreš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: