Zajednička sednica vlade Srbije i Mađarske u martu

Ištvan Pastor, predsednik SVM i predsednik skupštine Vojvodine, najavio da će zajednička sednica vlada Srbije i Mađarske biti održana u drugoj polovini marta.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2019.

11:46

Zajednička sednica vlade Srbije i Mađarske u martu
Ilustracija: Thinkstock

Domaćin će biti srpska premijerka Ana Brnabić.

Pastor je za Panon RTV rekao da ima signala da će sednica biti održana u Vojvodini.

Gostujući na subotičkom radiju na mađarskom jeziku, Pastor je rekao da mesecima već traje usaglašavanje dveju vlada o održavanju zajedničke sednice.

„Bitno je istaći da u okruženju ne postoje odnosi dve susedne zemlje koje sa takvom učestalošću i kontinuitetom imaju zajedničke sednice vlada. U međuvremenu, uobličena je i potreba da se utvrdi dnevni red, ali kontinuitet u ovih zasedanja ističem kao ono što je posebno značajno,“ rekao je Pastor.

Ipak, naveo je da što se tiče tema o kojima će razgovarati ministri vlada dve zemlje odnosi se na privrednu saradnju i spremnost mađarskog kapitala da investira u privredu Srbije.

Takođe, na dnevnom redu će biti i zajednički razvoj infrastrukture. „Za nas vojvođanske Mađare, nezavisno od tema o kojima se razgovara, bitno je da se ovi kontakti odvijaju bez zastoja, u interesu dve države, a naša zajednica ima koristi od toga“ rekao je lider SVM-a.

Kao jedna od mogućih tema razgovora, a koja je posebno interesantna za pogranična područja je i pitanje rada graničnih prelaza. Pastor je podsetio da je pre nekoliko dana u Skupštini Srbije ratifikovan sporazum o graničnim prelazima sa Mađarskom, što omogućava promenu sadašnjeg stanja, i uvodi mogućnost da pojedini granični prelazi produže radno vreme.

„Svesni smo da se, naročito sa mađarske strane, stvaraju gužve jer se ne radi samo o pregledu putnih isprava, već je to pitanje bezbednosti, posebno u situaciji kada svedočimo o brojnim pokušajima krijumčarenja ljudi.

Mađarska granica je i Šengenska granica i pregledi idu sporije nego što bi mi želeli, ali sa ratifikovanjem sporazuma, obezbeđen je pravni osnov da po potrebi pojedini granični prelazi produže rad na 24 časa“ rekao je Pastor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: