Zaštitnik građana sa predstavnicima nacionalnih manjina

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.02.2019.

00:32

Zaštitnik građana sa predstavnicima nacionalnih manjina

Neizvesnost opstanka medija na maternjem jeziku, nabavka udžbenika na maternjem jeziku, kao i nesrazmerno zapošljavanje pripadnika nacionalnih manjina u državnim ustanovama i institucijama neki su od problema na koje su se požalili predstavnici nacionalnih saveta nacionalnih manjina u Srbiji Zaštitniku građana Zoranu Pašaliću.

Kako se navodi na sajtu ombudsmana, na današnjem sastanku Pašalić je obavestio predstavnike da je proteklih meseci inicirao i potpisao bilateralne sporazume o saradnji sa ombudsmanima regiona, te da ih je informisao o stanju ljudskih prava i položaju njihovih nacionalnih manjina u Srbiji.

"Dogovoreno je da će ih prilikom sledeće posete tih ombudsmana našoj zemlji, Zaštitnik građana upoznati sa nacionalnim savetima kako bi ombudsmani matične države čuli direktno od nacionalnih saveta sa kojim problemima se susreće njihova zajednica, u kom pravcu treba da ide saradnja i šta Zaštitnik građana Srbije može da učini u tom tripartitnom odnosu", navodi se na sajtu.

Pašalić je razgovarao danas i sa ambasadorkom Kanade u Beogradu Kati Čaba i stručnjakinjom za borbu protiv nasilja nad ženama pri federalnoj policiji Kanade Marijanom Pirs koja se nalazi u radnoj poseti Srbiji.

"Broj nasilja nad ženama ne opada, a ono što se zaboravlja kada se govori o porodično-partnerskom nasilju je činjenica da su i deca žrtve. Istraživanja stručnjaka upozoravaju da deca, svedoci nasilja, mogu imati niz problema tokom odrastanja o čemu se takođe malo govori", rekao je Pašalić.

On je kazao i da je da bi žena, žrtva nasilja, nakon doživljenih trauma napustila nasilnika, pored neophodne podrške okoline mora biti ekonomski ojačana kako bi mogla da vodi samostalan život.

"U nemogućnosti da to i učini, veliki broj žena, žrtava nasilja, vraćaju se u začarani krug nasilja", ocenio je Pašalić.

Prema njegovim rečima, da bi dokazi o nasilju bili validni na sudu, a nasilnik osuđen, potrebno je obezbediti kvalitetne medicinske dokaze,a stoga je Zaštitnik građana obnovio inicijativu "Učinimo nasilje vidljivim" kako bi ubuduće besplatna pomoć i pregled stručnjaka sudske medicine bila dostupna žrtvama nasilja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: