"Neki sofisticirani državni agent odgovoran za napad"

Australijske vlasti saopštile da je neki "sofisticirani državni agent" odgovoran za hakerski napad informativnog sistema parlamenta i političkih stranaka.

Izvor: Beta/AFP

Ponedeljak, 18.02.2019.

07:28

Ilustracija: Getty Images

Premijer Australije Skot Morison izjavio je poslanicima u parlamentu da službe bezbednosti vode istragu o tom hakerskom napadu i dodao da je nekoliko stranaka takođe pogođeno, među kojima Laburistička stranka i liberali.

"Naši stručnjaci smatraju da je neki državni sofisticiran agent odgovoran za taj napad", rekao je Morison ne navodeći nijednu stranu zemlju ili neko ime konkretno.

Premijer je dodao da stručnjaci rade na dodatnoj bezbednosti sistema.

Australijske vlasti su 8. februara navele je da bio hakerski napad na informativni sistem parlamenta. Tada su premijer i mnogi članovi vlade morali da promene šifre kako bi ušli u sistem.

Lokalni mediji preneli su da je moguća umešanost Kine ali ta vest nije zvanično potvrđena.

Stručnjaci za informatiku smatraju da je potrebno dosta vremena da se utvrde odgovorni.

Hakerski napad se dogodio pred parlamentarne izbore u maju u Australiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: