Kovač: Dačić manipuliše ili ne zna istoriju

Predsednik saborskog Odbora za spoljnu politiku Miro Kovač rekao je da srpska vojska nije došla u Dalmaciju 1918. da spase Hrvate, već da osigura veliku Srbiju.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.02.2019.

15:20

Kovač: Dačić manipuliše ili ne zna istoriju
EPA-EFE/Christian Bruna

On je dodao da srpski šef diplomatije Ivica Dačić manipuliše ili da ne zna istoriju.

Kovač je to, kako prenosi Hina, rekao reagujući na navode ministra Dačića, koji je rekao da je srpska vojska tada sprečila da Dalmacija postane italijanska.

"Ivica Dačić manipuliše ili ne zna. Očito mora na popravni iz istorije, i to hitno. Istina je da je u novembra 1918. narod u Dalmaciji bio uplašen Italijanima i ogorčen, kao i u ostatku hrvatskih zemalja, na Austro-Ugarsku. Ali srpska vojska nije došla u Dalmaciju da spašava Hrvate i hrvatske zemlje, već da osigura veliku Srbiju. To je činjenica i suština nesporazuma između Hrvata i Srba", napisao je Kovač na svojoj stranici na Fejsbuku.

Naveo je i da su mnogi Hrvati tada slepo i idealistički verovali u jugoslavenstvo, Srbi uglavnom u veliku Srbiju.

"Zbog hrvatskog otpora ideja o velikoj Srbiji nije na kraju ostvarena ni 1918. ni 1991. Sada treba pokušati graditi zdrave dobrosusedske odnose. Umesto širenja demagoških floskula potrebno je ozbiljno rešavati pitanja nasleđa propalog velikosrpskog rata protiv Hrvatske: probleme nestalih osoba, odštete žrtvama iz Domovinskog rata, procesuiranja ratnih zločina... Bez toga neće i ne može biti pravog napretka", smatra Kovač.

Dačić je izjavio juče da Srbija ne želi da zaoštrava odnose s Hrvatskom i ocenio da dve zemlje moraju naći zajednički interes.

Dačić je ocenio da "nešto nije u redu" ako je 1918. na Rivi u Dalmaciji 20.000 ljudi s radošću dočekalo Srbe da ih brane od Italijana, a danas s Rive bacaju srpske vaterpoliste u more.

"Nešto tu nije normalno. Istovremeno osuđuju italijanske političare koji govore da je Dalmacija italijanska, a da nije bilo srpske vojske Dalmacija bi možda danas bila italijanska", kazao je Dačić povodom nedavnog napada na srpske vaterpoliste na splitskoj Rivi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: