"Ne blokirajte ulaz pomoći u zemlju"

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Senator SAD Marko Rubio upozorio je venecuelanske vojnike lojalne socijalističkom predsedniku Nikolasu Maduru, da će počiniti "zločin protiv čovečnosti" ako blokiraju ulaz američke pomoći u tu zemlju.

Rubio je posetio kolumbijski grad Kukuta, na granici s Venecuelom, gde su američki paketi pomoći koje treba da preuzme i raspodeli lider venecuelanske opozicije Huan Gvaido, za SAD i desetine drugih zemalja legitimni predsednik zemlje.

Maduro koristi vojnike da spreči ulazak američke pomoći, navodeći da je ona nepotrebna i da je deo plana za njegovo zbacivanje s vlasti.

Venecuelanci koji su pobegli iz zemlje zbog ekonomskih teškoća preplavili su Kukutu prethodnih meseci, u potrazi za hranom i lekovima. Migranti iz Venecuele dočekali su danas Rubija uz ovacije, a neki su uzvkivali "Rubio! Sloboda!"

Američki senator im je na španskom rekao da će venecuelanski vojnici koji sprečavaju ulazak pomoći provesti "ostatak života krijući se od pravde".

Pomoć bi 23. februara građanima trebalo da podele pristalice Gvaida, koji se 23. januara proglasio za privremenog predsednika zemlje.

strana 1 od 366 idi na stranu