Traga se za vođom islamista, pritvorene 23 osobe

Indijske snage su pritvorile 23 muškarca osumnjičena za veze sa islamističkom organizacijom "Džaiš-e-Mohamad".

Izvor: Tanjug

Nedelja, 17.02.2019.

22:21

Traga se za vođom islamista, pritvorene 23 osobe
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

Za organizaciju se veruje da stoji iza terorističkog napada u četvrtak automobilom bombom na indijski policijski konvoj, kada je poginulo 44 policajaca.

Među privedenima su članovi i simpatizeri "Džaiša", a predstavnici indijske Nacionalne agencije za istragu (NIA) su tokom dana ispitali osumnjičene, javlja Rojters, pozivajući se na bezbednosne zvaničnike.

"Oni nastoje da dođu do glavnih komandira 'Džaiša', uključujući njihovog šefa za Kašmir", kažu izvori britanske agencije.

Stotine indijskih vojnika učestvuje u potrazi za Mohamedom Umairom, šefom kašmirskog ogranka "Džaiša", čije sedište je u Pakistanu, a za koga se veruje da je organizovao napad.

Ta organizacija preuzela je odgovornost za taj najsmrtonosniji napad na indijske snage bezbednosti, što preti da još više pogorša odnose dva nuklearna rivala na Indijskom potkontinentu, podseća Rojters.

Indija zahteva da Pakistan zatvori "Džaiš" i druge islamističke organizacije koje operišu sa njegove teritorije, a Islamad odbacuje svaku povezanost s napadom.

Smatra se da je Umair u septembru iz Pakistana ušao u indijski deo Kašmira da bi predvodio "Džaiš" u tom regionu, a snage bezbednosti veruju da se on krije u južnom delu te države.

I Indija i Pakistan polažu pravo na celi Kašmir, oblast s muslimanskom većinom, podeljenu između dve zemlje.

Indijski zvaničnici kažu da je Umair nećak šefa "Džaiša" Masuda Azhara, za koga se veruje da je u Pakistanu.

Indijski premijer Narendra Modi obećao je snažan odgovor na napad i saopštio je vojsci da ima odrešene ruke u borbi s ekstremistima u pograničnom podučju prema Pakistanu.

"Džaiš", koja se smatra jednom od najsmrtonosnijih ekstremističkih grupa, proširila je svoje delovanje u Kašmiru, prenosi Rojters reči jednog policijskog zvaničcnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: