"Zašto imamo vojsku koju ne smemo da koristimo?"

Pukovnik Fransoa-Reži Legrije, visoki francuski oficir uključen u borbu protiv ID u Siriji, suočava se sa kaznom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

On se sa kaznom suočava zato što je u autorskom tekstu za američki vojni časopis izrekao žestoke optužbe na račun metoda koje je koalicija na čelu sa SAD koristila da bi porazila islamiste u Hadžinu, preostalom sirijskom uporištu ID.

"Kazna se razmatra", izjavio je za Rojters portparol francuske vojske Patrik Stejže.

Agencija navodi da je pukovnik Legrije, komandant francuske artiljerije koja od oktobra prošle godine pruža podršku formacijama pod vođstvom Kurda u Siriji, napisao je u tesktu za "Nešnel difens rivju" da je fokus koalicije bio na ograničavanju sopstvenih rizika zbog čega je značajno povećan broj civilnih žrtava, kao i razmere razaranja.

"Da, pobeda u Hadžinu je izvojevana, ali odbijanjem angažovanja kopnenih trupa nepotrebno smo produžili sukob i tako pridoneli povećanju broja žrtava među stanovništvom. Masovno smo uništili infrastrukturu i stanovništvu ponudili odvratnu sliku onoga što bi moglo da bude oslobađanje u zapadnom stilu koje iza sebe ostavlja seme pobune koju odmah može da povede novi protivnik", naveo je Legrije.

On je ocenio da je "koalicija mogla da se otarasi ekstremista, kojih je bilo svega 2.000 i nisu imali podršku iz vazduha niti modernu tehnološku opremu, mnogo brže i efikasnije slanjem (u borbu) svega 1.000 vojnika".

"Ovo odbijanje pokreće pitanje: zašto imamo vojsku koju ne smemo da koristimo?", upitao je francuski oficir.

Rojters podseća da je Francuska među glavnim saveznicima u koaliciji na čelu sa SAD koja se u Siriji i Iraku bori protiv Islamske države i navodi da je Legrije ovim člankom osramotio vlasti u Parizu i to samo nekoliko sati pre očekivane objave pobede nad islamistima.

Navodi se da je članak danas uklonjen sa sajta "Nešnel difens rivjua".

strana 1 od 366 idi na stranu