Tači: Ove godine – konačna odluka

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da je postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom "strateška odluka za budućnost" koju Kosovo treba da donese ove godine.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj
Foto: EPA-EFE Petrit Prenaj

"To ne znači da Kosovo zaboravlja genocid, ubistva, silovanja 20.000 žena, 400 slučajeva masakra i druge zločine koje je Srbija izvršila na Kosovu, već sve to preduzimamo kako ne bi dozvolili ponavljanje patnje i tragedije prošlosti", kazao je Tači na paradi pripadnika Oružanih snaga Kosova.

On je ocenio da je odluka Prištine o transformaciji bezbednosnih u oružane snage bila "pravična, legitimna i istorijska poruka".

"Kosovo sada ima profesionalnu vojsku, koja je ponos Kosova i u službi odbrane najmlađe države u Evropi, spremna da da doprinos miru u regionu i svetu", rekao je Tači.

Ocenio je da su pripadnici kosovskih Oružanih snaga "najbolji dokaz uspeha i napretka Kosova".

"Očekujemo dan kada će vojnici Kosova zajedno sa vojnicima regiona služiti očuvanju mira u svakom delu sveta", kazao je kosovski predsednik.

Tači je dodao da je partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, prvenstveno SAD, EU i NATO, "nezamenljiv faktor uspešnog puta Kosova".

strana 1 od 133 idi na stranu