Dačić: Vučić dobro zastupao Srbiju u Mihnenu

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je predsednik Aleksanar Vučić na Mihnenskoj bezbednosnoj konferenciji dobro zastupao Srbiju i srpske interese.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2019.

20:27

Dačić: Vučić dobro zastupao Srbiju u Mihnenu
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

Upitan da prokomentariše da li je u Minhenu bilo više "sluha" za srpske probleme, Dačić je odgovorio da je najznačajniji segmet bio panel na kojem je Hašim Tači tvrdio da Srbija sprečava Kosovo da pristupi međunarodnim organizacijama, a da je Briselskim sporazumom dogovoreno drugačije, ali da ga je predsednik Vučić dobro upitao da pokaže gde to piše.

"To nikada nije dogovoreno, ja sam potpisao Briselski sporazum. Svi su mogli da vide koliko su različiti stavovi i koliko smo udaljeni od rešenja", rekao je Dačić.

Koliku međunarodnu podršku danas Priština ima, ukazuje Dačić, pokazuje to što je obeležavanju jednostrano proglašene nezavisnosti u Prištini danas jedino prisutvovao Edi Rama.

Upitan da prokomentariše šta znači potpuna normalizacija odnosa Beograd i Prištine, koja se često pominje u američkim pismima, Dačić misli da čak ni autori tog pisma ne znaju šta to tačno znači.

"Amerika ne ulazi u to šta će se Beograd i Priština dogovoriti. O tome tek treba da se razgovara, a razgovori na tu temu o tome šta je prihvatljivo kao kompromis nisu još započeti", rekao je Dačić.

Kaže da to svakako nije platforma poput one koju je Priština nedavno predstavila i u kojoj se navodi da se ukine Rezolucija 1244, Srbija prizna Kosovo i da se osnuje sud za zločine Srba, jer da je tako, navodi Dačić, i Srbija ima platformu koja glasi da je Kosovo pokrajina u sastavu Srbije.

"Šta ćemo sada, da ratujemo sa platformama? To su potezi koji vraćaju ko zna koliko koraka unazad i udaljavaju nas od rešenja", zaključio je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: