"Nema nikakvog novog znaka sa ruske strane"

Rusija ne daje znake da želi da očuva Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF).

Izvor: B92

Subota, 16.02.2019.

08:50

Foto: Tanjug/AP

To je u Minhenu izjavio generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg posle sastanka sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom.

"Nema nikakvog novog znaka od ruske strane", rekao je Stoltenbeg posle sastanka na marginama Međunarodne bezbednosne konferencije.

SAD su 2. februara formalno suspendovale svoje obaveze prema INF, a Rusija je isto učinila dan kasnije.

Odluke dve zemlje izazivaju zabrinutost da bi mogla da bude nastavljena trka u naoružanju.

Rusija tvrdi da poštuje sporazum, optužujući SAD da ga krše, premda su prve optužbe o nepoštavanju sporazuma uputile američke vlasti Rusiji. SAD imaju podršku zemalja članica NATO.

Lavrov i američki potpredsednik Majk Pens sutra će se obratiti na konferenciji u Minhenu i očekuje se da će govoriti i o tom sporazumu.

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata zabranjuje čitavu klasu oružja - krstareće rakete lansirane sa zemlje s dometom od 500 do 5.500 kilometara. Sporazum su 1987. godine potpisali tadašnji predsednici SAD i Sovjetskog Saveza, Ronald Regan i Mihail Gorbačov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: