Han: Dobar razgovor s kosovskim liderima

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je da je imao "dobru razmenu" s kosovskim liderima na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 15.02.2019.

18:23

Han: Dobar razgovor s kosovskim liderima
Foto: GettyImages

Han je rekao i da je ponovio da je neophodno obnoviti dijalog.

Han je na Tviteru naveo da je ponovio svoju ponudu za brzo i praktično rešenje trgovinskih smetnji s obe strane.

"Dobra razmena na minhenskoj bezbednosnoj konferenciji s (predsednikom Kosova) Hašimom Tačijem, (prmijerom) Ramušom Haradinajem i (ministrom spoljnih poslova Kosova) Bedžetom Pacolijem. Ponovio sam da je neophodno vratiti se dijalogu Srbije i Kosova uz posredovanje (visoke predstavnice EU) Federike Mogerini", naveo je Han.

Komesar za proširenje EU Johanes Han izjavio je prošlog meseca u Davosu da je predložio rešenje za sporna pitanja u trgovinskim odnosima Beograda i Prištine, i da očekuje odgovor od predsednika Srbije i Kosova.

On je rekao da je u Davosu razgovarao s predsednicima Srbije i Kosova, Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem, i da ih je detaljno upoznao sa svojim predlogom. Predsednik i premijer privremenih prištinskih institucija Hašim Tači i Ramuš Haradinaj objavili su na društvenim mrežama da su razgovarali danas u Minhenu sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom o dijalogu s Beogradom.

"Proces dijaloga je neophodan i kosovska državna delegacija sa mandatom i legitimitetom biće predstavljena u skladu sa našom platformom za dijalog. Kosovo je spremno", naveo je Haradinaj na Tviteru nakon sastanka sa Hanom, s kojeg je objavio i fotografije.

On je na svom nalogu na Fejsbuku naveo da Kosovo, kako tvrdi, uživa slobodno tržište, "ne samo između Kosova i Srbije, već širom Zapadnog Balkana".

Haradinaj je rekao i da se "raduje" vremenu kada ne bude bilo tarifa, ali je naglasio da su "poštovanje i uzajamno priznanje preduslov da se to postigne".

On je naveo i da je Hanu, u prisustvu zamenika premijera Bedžeta Pacolija, preneo i da je Priština posvećena tome da bude "verodostojan partner regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa" kada joj se, kako je naveo, "ne uskraćuje pravo da deluje kao nezavisna i suverena država".

Haradinaj je naveo i da je Hanu rekao da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju i da je "nepravedno i dalje izolovano" po tom pitanju.

Oglasio se i Tači, koji je naveo da je sa evropskim komesarom za proširenje razgovarao o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viznog režima i sporazumu sa Beogradom.

"Sa evropskim komesarom za proširenje Hanom razgovarali smo o evropskoj perspektivi Kosova, liberalizaciji viznog režima za naše građane i potrebi postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Kosova i Srbije", napisao je Tači posle susreta sa Hanom na Fejsbuku, a preneo RTK2 .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: